Annons

Salming: "Ett besked som skakat om livet"

Börje Salming, 71, har drabbats av ALS.
"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj", säger ishockeylegendaren i ett uttalande till TT.
Ishockey • Publicerad 10 augusti 2022
Börje Salming. Arkivbild.
Börje Salming. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börje Salming (nummer 5) i en match mot USA i Canada Cup. Arkivbild.
Börje Salming (nummer 5) i en match mot USA i Canada Cup. Arkivbild.Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT

Det var i maj som Börje Salming i en intervju med Expressen berättade att han bland annat hade fått svårt att prata, men sjukdomstillståndet var oklart.

– Jag började prata konstigt och var lite ansträngd. Men vi håller på att reda ut det här, så jag hoppas vi hittar vad fan det är för skit som händer. Det kom från ingenstans, sade han till tidningen.

Annons

Nu har ishockeylegendaren fått veta att han har drabbats av nervsjukdomen ALS.

"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", säger Salming i ett uttalande till TT.

"Blir stora prövningar"

ALS är en allvarlig och ovanlig sjukdom. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen. I Sverige finns i dag drygt 800 patienter med ALS-diagnos, och omkring 250 insjuknar årligen.

"Personerna som drabbas av sjukdomen upplever en smygande muskelsvaghet. Hos ca 70 procent debuterar sjukdomen med symtom från ryggmärgen, vilket ger en tilltagande svaghet i armar och ben, medan den hos ca 30 procent debuterar kring mun och svalg (bulbärt), vilket ger sluddrigt tal och svalgpåverkan", skriver överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset

Börje Salming är inställd på att det är en kamp som väntar honom.

"Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet", säger han.

Börje Salming är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och slog igenom i Brynäs i början av 1970-talet. 1973 lämnade Salming Sverige för NHL och Toronto där han under sina 16 säsonger fick ikonstatus.

Salming gjorde över 1 000 NHL-matcher och över 45 landskamper med Tre Kronor. Han är även invald i både Hockey Hall of Fame och Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame. Förutom Toronto och Brynäs har han även representerat Kiruna AIF, Detroit och AIK.

Ska fortsätta kämpa

"Sedan jag var en liten grabb i Kiruna och började spela ishockey i alldeles för stora skridskor, och genom hela min karriär i NHL, har jag kämpat. Det tänker jag fortsätta att göra. Just nu vilar jag i kärleken från min familj och vetskapen att jag får bästa tänkbara vård", säger Salming och avslutar uttalandet på följande sätt:

"Jag förstår att det är många som vill höra av sig till mig och familjen, men jag ber er att istället skänka oss en varm tanke. Det här kommer att bli en svår resa, men jag hoppas kunna höra av mig när tiden känns rätt. Tills dess hoppas jag att ni förstår och respekterar beslutet att vi undanber oss all kontakt."

Annons

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star Team 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star Team 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star Team. Uttagen i Canada Cups All Star Team 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star Team.

Fakta: Börje Salming

Sjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige idag.

ALS är, enligt överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Källa: 1177.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons