Annons

Blytung Kalmarseger i bottenstriden

Krisstämplade Kalmar tog säsongens femte seger – 1–0 borta mot formtoppade Örebro. Därmed kliver den förra jumbon upp på kvalplats i den fotbollsallsvenska tabellen.
Fotboll • Publicerad 8 november 2020
Kalmarjubel efter 1–0-målet borta mot Örebro.
Kalmarjubel efter 1–0-målet borta mot Örebro.Foto: Pavel Koubek/TT

Kalmar hade inte vunnit i allsvenskan sedan den 20 september borta mot Göteborg. Men på söndagseftermiddagen knep smålänningarna en mycket viktig trepoängare mot Örebro som hade fem raka hemmasegrar inför mötet på Behrn arena.

Och tack vare segern lämnar Kalmar jumboplatsen, passerar Falkenberg och Helsingborg och parkerar åtminstone tillfälligt på kvalplats (senare på söndagskvällens var det bottenmöte mellan Helsingborg och IFK Göteborg).

Annons

– Vi har en god känsla i laget nu och är inne i en bra period med tre matcher utan torsk. Vi är på gång nu. Och det är mycket som vi kan ta med oss från denna match, säger Kalmarförsvararen Piotr Johansson till TT.

Självmål avgjorde

Johansson och hans Kalmar fick också en drömöppning på Närkeslättens konstgräs. Redan efter tre minuter råkade olycklige Örebromittfältaren Johan Mårtensson styra in en hörna i egen bur bakom målvakten Oscar Jansson.

– Den går igenom typ tre spelare. En ganska dålig hörna tror jag, och sedan träffar den min mage och jag hinner inte reagera liksom och sedan går den tyvärr in i mål, säger Johan Mårtensson och suckar.

Piotr Johansson, som slog den målgivande hörnan, var desto nöjdare med inledningen:

– Vi hade snackat om att de är lite svaga på förstastolpen. Så vi skulle dunka dem hårt in på första och det är det jag gör.

– Om han inte hade varit på den hade jag nog skruvat in den ändå, tillägger Johansson och skrattar.

"Kunde ha blivit årets mål"

Även i andra halvlek – som också blev tämligen chansfattig – var Piotr Johansson i fokus. Efter en dryg timme stod försvararen för ett snyggt solonummer när han drev fram bollen och avslutade med en skott som Kalmarlägret ansåg träffade ÖSK-veteranen Michael Almebäcks hand. Men domaren Granit Maqedonci som stod nära situationen blåste inte för straff.

– Jag tycker att jag borde ha fått straff där. Jag har sett reprisen och det känns som att den tar ganska tydligt på handen, säger Piotr Johansson

– Annars kunde det blivit årets mål kanske. Jag tog mig fram över halva planen, drog tre–fyra stycken, ett skott i bortre var det enda som saknades.

På slutet ville Kalmar ha straff på nytt då ÖSK-inhopparen Erik Björndahl drog Isak Jansson i armen – men även denna gång valde domaren att fri.

Jakten på det allsvenskan kontrakt går vidare för Kalmar som närmast har Djurgården hemma, därefter AIK borta och till sist Häcken hemma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons