Annons

Blandade ihop ukrainskor och ryskor: "Misstag"

Ukrainska konstsimduon Marta Fjedina och Anastasija Savtjuk presenterades som ryskor när de skulle ta emot sina bronsmedaljer.
Något som fick det ryska laget att rasa.
Konstsim • Publicerad 5 augusti 2021
Marta Fjedina och Anastasija Savtjuk.
Marta Fjedina och Anastasija Savtjuk.Foto: Alessandra Tarantino AP/TT

Konflikten i Ukraina bröt ut 2014 då Ryssland annekterade Krimhalvön – och läget mellan länderna är fortsatt spänt.

Stämningen var därför extra tryckt när speakern, i samband med prisutdelningen för partävlingen i damernas konstsim, presenterade Fjedina och Savtjuk som ryskor.

Annons

– Det blev en paus och ingen fattade vad som hände. Men de redde ut situationen, säger ryska Svetlana Kolsnitjenko som tog guld tillsammans med med Svetlana Romasjina.

OS-arrangören har bett om ursäkt efter missen – men i den ryska ledarstaben är läget fortsatt upprört.

– För dem är Ryssland och Ukraina tydligen samma sak, säger tränaren Tatjana Dantjenko, enligt Inside the games.

– Det är bristande professionalism i den olympiska organisationskommittén, säger Dimitrj Svitjev, ledamot i Rysslands olympiska kommitté, enligt SVT.

Den ukrainska bronsduon tog dock händelsen med ro.

– Vi hörde att namnen var inkorrekta och att flaggorna var ihopblandade, men ingen bryr sig om det. Det viktiga är att allt slutade bra, säger Marta Fjedina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons