Annons

Björn Karlsson regissör när IKO slog SSK och bröt svit

Förlustsviten är bruten.Segerorganisatör: en skadeförföljd back.– Nu ska vi bygga oss en vinnarsvit, säger Björn Karlsson.
Oskarshamn • Publicerad 20 januari 2017
Fredrik Forsberg skickar in 1–0 i första perioden, exemplariskt framsopelade av matchens lirare, Björn Karlsson. Foto: Peter Holm
Fredrik Forsberg skickar in 1–0 i första perioden, exemplariskt framsopelade av matchens lirare, Björn Karlsson. Foto: Peter Holm

Sex förluster på raken fick räcka. Nu var det inte så att IK Oskarshamn spelade ut jumbon Södertälje efter noter, tvärt om så var det gästerna som inledde matchen bäst och hade mest puck.

Men IKO visade sällan skådad effektivitet i första akten. Samtliga mål hade backen Björn Karlsson som regissör.

Annons

1–0, 10.01. Björn Karlsson och Fredrik Forsberg kom två mot en.

– Jag skrek på ”Hagge” (Joakim Hagelin), han slog en lobb i mittzon och vi blev av med två spelare. Jag visste att jag hade ”Foppa” som är rightare på andra sidan och försökte bara få över pucken till honom, säger Björn Karlsson.

Sagt och gjort – Forsberg dunkade upp pucken i nättaket.

2–0, 11.49. Karlsson bröt en puck, styrde fram den till Victor Löfstedt som skrinnade sig fri, drog Mathias Dahlström i SSK-kassen och lyfte in en backhand.

– Om det var meningen? Du kan skriva att det var meningen att jag skulle passa ”Lövet”, ler Karlsson illmarigt.

3–0, 14.54. Powerplay och Karlsson fick pucken i mittzon.

– ”Enga” (Jonas Engström) skrek och eftersom Södertälje backar rätt så mycket i boxplay så fick jag komma med mycket fart.

Karlsson serverade Jonas Engström fritt vänsterläge och kaptenen dundrade upp trean i krysset.

– Skönt att få göra lite tidiga mål och kunna spela på en ledning. Det är så mycket enklare än att behöva jaga, säger Björn Karlsson.

Den minnesgode kommer ihåg att IKO hade exakt samma läge när lagen möttes i Be-Ge Hockey Center i oktober. Den gången klappade IKO ihop i 3–0-ledning och Södertälje vann i förlängningen.

Annons

Den här gången var det scenariot aldrig nära. IKO låste matchen och spelade mycket kontrollerat. När Joakim Hagelin satte 4–0 i powerplay i slutet av andra var det tack och godnatt för Mats Waltins kringlor.

– Visst, de fick göra två på slutet när de jagade, men det kändes ändå tryggt hela tiden. Vi stänger det bra.

Som alla vet har den evigt skadeförföljde Björn Karlsson haft en jobbig säsong med dubbla skador. Först missade han inledningen av serien på grund av en handskada. När han kom tillbaka råkade han ut för en axel- och huvudskada och var borta i nästan två månader till.

– Det har varit tufft att komma tillbaka den här gången. Jag jobbar hårt varje dag och tar det steg för steg.

Med sina tre assistpoäng mot SSK är han nu uppe på åtta poäng på elva matcher. Ett poängsnitt på 0,73 poäng per match.

– Det är klart att det är kul att bidra även offensivt och poängen är ett kvitto på att jag är på rätt väg. Det känns som att jag börjar komma in i det nu, jag orkar mer och mer.

För tabellen var IKO-segern extremt viktig. Vi bortaseger hade Södertälje bara varit sex poäng efter IKO. Nu kan Karlsson & Co åtminstone för stunden i stället koncentrera sig på att jaga den åtråvärda åttondeplatsen, som leder till vidare kval.

– Nu får vi ta med oss den här segern och börja bygga på ett vinnarspår igen. Det går snabbt uppåt i tabellen om man vinner några matcher i rad.

På tal om skadeförföljda backar. Linus Morin tvingades kliva av efter första perioden.

– Det är ljumsken. Lite liknande den skada han haft tidigare, diagnosticerar IKO-tränaren Fredrik Söderström direkt efter matchen.

Björn Karlsson var stor segerregissör för IKO. Backen låg bakom de tre första målen.
Björn Karlsson var stor segerregissör för IKO. Backen låg bakom de tre första målen.
Förvärvet från Pantern, Jacob Karlsson, debuterade och gjorde det bra.
Förvärvet från Pantern, Jacob Karlsson, debuterade och gjorde det bra.
Sportchefen Roger Jönsson tog, precis som mot Pantern, plats i båset tillsammans med tränarna Fredrik Söderström och Daniel Eriksson.
Sportchefen Roger Jönsson tog, precis som mot Pantern, plats i båset tillsammans med tränarna Fredrik Söderström och Daniel Eriksson.
Fakta

Stjärnligan

3: Björn Karlsson

2: Victor Löfstedt

1: Joakim Hagelin

Totalställning: 27: Nicolas Deschamps 21: Victor Svensson, 20: Wictor Ragnewall, 19: Manuel Ågren, 16: Pontus Widerström, Jonas Liwing, 13: Erik Källgren. 10: Björn Karlsson, 9: Anton Karlsson, Fredrik Forsberg, 7: Simon Norberg, Arsi Piispanen 6: Victor Löfstedt, Jonas Engström, 5: Tobias Ekberg. 4: Joakim Hagelin, Fredrik Styrman, 3: Kristoffer Gunnarsson, Linus Morin, Anders Poulsen, Tom Linder. 1: Johannes Johannesen, Gustav Ahnelöv, Daniel Ljungkvist, Filiph ­Engsund.

Ishockey, allsvenskan

IK Oskarshamn–Södertälje SK 4–2 (3-0, 1-0, 0-2)

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons