Annons

Bianca Salming: Vi litade inte på sjukvården

Bianca Salming kritiserar vården av ALS-patienter.
I sitt sommarprat berättar friidrottaren om hur sjukhustiden för hennes pappa, Börje Salming, blev en kamp.
– Vi visste inte, överhuvudtaget, hur jävla vidrigt allt skulle bli, säger hon.
Friidrott • Publicerad 4 juli 2023
"ALS kändes som en sjukdom som ingen visste något om", säger Friidrottaren Bianca Salming i Sommar i P1. Arkivbild.
"ALS kändes som en sjukdom som ingen visste något om", säger Friidrottaren Bianca Salming i Sommar i P1. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Bianca Salming, 24, är svensk friidrottare, men också dotter till hockeyikonen Börje Salming.

I sitt sommarprat berättar Salming hur hennes pappa, hösten 2021, beskrev att han hade svårt att få fram vissa ord och att något i halsen störde honom. En tid senare fick han diagnosen ALS.

Annons

ALS, eller amyotrofisk lateralskleros, är en nervsjukdom som gradvis leder till förlust av muskelkontroll och styrka. Det finns ännu ingen behandling som botar sjukdomen.

– ALS kändes som en sjukdom som ingen visste något om. Ingen kunde göra något, ingen gjorde något. Vi bara satt bredvid varandra och väntade på att det blev värre och värre, säger Salming i sitt sommarprat.

Litade inte på sjukvården

24-åringen berättar att hennes pappa efter en tids sjukdom var tvungen att läggas in på en avdelning för liknande sjukdomar.

Familjen fick turas om att vaka över honom och sjukhustiden blev en kamp.

– Vi behövde vara där hela tiden. Vi litade inte på att sjukvårdarna har tillräcklig koll på honom, säger hon och fortsätter:

– Det viktigaste när man har just den här sjukdomen är att man alltid ligger på ett kaloriöverskott. Men trots det slarvas det med att skruva upp maten och pappa får själv, i sitt sjukdomstillstånd, ta ansvar för saker han inte borde behöva ta ansvar för.

Friidrotten blev räddningen

Börje Salming dog den 24 november 2022. Han blev 71 år gammal.

I sorgen efter sin pappa blev friidrotten räddningen för Salming och redan två dagar efter hans bortgång var hon tillbaka på träningen. Hon avslutar sitt sommarprat med att berätta om tacksamheten till idrotten.

– Jag kommer för evigt vara tacksam för alla gånger friidrotten funnits där för mig. Att friidrotten varit den där bästa vännen som aldrig förväntar sig något utan bara vill att jag ska ha kul och må bra, säger Bianca Salming.

TT har sökt Region Stockholm för en kommentar om Bianca Salmings kritik kring ALS-vården.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons