Annons

Beskedet: Där får VM-fansen dricka öl

Ölen kommer att flyta på som vanligt på fotbolls-VM i Qatar, menar arrangören.
Samtidigt är drickandet bara tillåtet på avgränsade platser.
Fotboll • Publicerad 8 september 2022
Nasser al-Khater, VM-chef, säger att man vill ha ett familjevänligt VM i Qatar. Arkivbild.
Nasser al-Khater, VM-chef, säger att man vill ha ett familjevänligt VM i Qatar. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Med 73 dagar kvar till VM-premiären säger VM-chefen Nasser al-Khater att det uppstått ett missförstånd kring alkoholförsäljningen och listar det som en del i den "orättvisa" kritik som Qatar fått.

Alkohol är inte helt förbjudet i Qatar, men kan i normala fall endast köpas av medborgare i en specifik, statlig, affär och i ett 30-tal hotellbarer och restauranger.

Annons

Att dricka offentligt är dock olagligt.

"Ingen skillnad"

– För att uttrycka det enkelt: Vi har alltid sagt att försäljning av alkohol är tillåten här i Qatar. Vi sa också att vi under VM kommer att göra det tillgängligt i specifika zoner för fansen, säger Khater och säger att det skett ett missförstånd gällande alkoholförsäljningen på arenorna:

– Vi jobbar som inför vilket annat VM som helst där detta är något typiskt och vanligt, och det är ingen skillnad från något annat VM.

Men lite skillnad kommer det att bli för den som vill dricka alkohol innan en match. Öl kommer att säljas i speciella supporterområden runt de åtta arenorna, före och efter match. Dessutom i en Fifa-organiserad supporterzon och vissa andra avgränsade platser.

"Familjevänlig turnering"

Det är inte enbart Qatar som har restriktioner när det kommer till alkohol i samband med idrottsevenemang. På Premier League-matcher får alkohol inte drickas inom synhåll från planen. Under allsvenska matcher får starköl inte drickas på läktaren.

Khater menar att Qatar vill ha en familjevänlig turnering och att öl därför inte kommer att vara tillgängligt överallt. Men i barer och hotell i huvudstaden Doha är det precis som vanligt för den som vill dricka.

Hur polis och myndigheter kommer att hantera eventuella berusade fans utanför supporterområdena vill man inte svara på.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons