Annons

Efter återbuden – Berglund får OS-chans

Sverige har har mittbacksproblem inför OS.
Då gör Emma Berglund, 32, comeback.
Rosengårdsveteranen har inte gjort en fotbollslandskamp sedan november 2017.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2021
Emma Berglund, i vitt, är tillbaka i landslaget. Arkivbild.
Emma Berglund, i vitt, är tillbaka i landslaget. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Gerhardsson har den senaste tiden fått flera tunga avbräck i försvaret inför OS. Juventus Linda Sembrant har opererat knäet och blir borta en längre tid, veteranen Nilla Fischer har tackat nej då hennes fru väntar parets andra barn och Rosengårds högerback Jessica Wik är gravid.

Framför allt lämnar Sembrant och Fischer dubbla hål i mittförsvaret, och det är där en viss 32-åring kommer in i bilden.

Annons

Emma Berglund spelade sin senaste landskamp den 27 november 2017, när hon hoppade in sista halvtimmen i en träningsmatch mot Frankrike. Sedan dess har vägen framåt varit krokig.

Berglund drog korsbandet 2018, hade problem med baksidan lår 2019 och stördes av krånglande hälsenor förra året. Men hon ledde ändå Göteborg till ett historiskt SM-guld innan hon flyttade till Rosengård, där hon nu imponerat under våren.

"Aktuell hela tiden"

Såpass att hon är tillbaka i landslagstruppen lagom till de två sista matcherna – mot Norge den 10 juni och Australien den 15 juni – före OS i Tokyo.

– Emma har hela tiden varit aktuell, men det har alltid varit saker som gjort att hon inte varit med. Dels har det varit en väldigt stor konkurrenssituation, men sedan har det också funnits en skadehistorisk kring henne. Redan till förra samlingen (mot USA och Polen i april) var hon aktuell men då hade hon tåproblem som gjorde att vi väntade, säger Peter Gerhardsson.

En annan mittback som varit med på sistone, men som nu får fokusera på U23-landskamperna mot Frankrike och Finland, är Kristianstads Josefine Rybrink.

– Det kan vara rätt väg både för henne och för landslaget, så att hon får speltid där. Därmed inte sagt att hon är borträknad från OS, säger Gerhardsson.

Mittfältarna blir backar

För att täcka upp mer på backsidan väljer han i stället att flytta ner två spelare som oftast varit med som mittfältare: Rosengårds Nathalie Björn, som haft lite skadeproblem under våren, och Washingtons Julia Roddar.

– Nathalie Björn är en spelare som har många kvaliteter. Det finns en anledning till att hon spelade både mittfält och högerback i VM, och att hon har spelat både högerback och mittback i Rosengård. Hon kan spela på många olika positioner och under den här samlingen vill vi se henne i en backposition.

– Julia är ordinarie i ett bra spelande Washington. Hon har spelat både "wing"-position och som back, och senast spelade hon på ett centralt mittfält.

En som däremot saknas är Rosengårds anfallsstjärna Anna Anvegård. 24-åringen var given i landslaget förra året, men har under säsongen störts av först en knäskada och sedan en hjärnskakning.

Annons

– Men vi stänger ingenting. För de allsvenska spelarna är det en konkret situation att vi tar ut truppen den 22 juni och det är två allsvenska omgångar fram dit. Men Anna ska inte ge upp platsen, och det gäller ytterligare någon spelare, säger Gerhardsson.

Landslaget samlas i Kalmar på måndag. OS-truppen tas ut den 22 juni.

Fakta: Truppen till OS-lägret och landskamperna mot Norge och Australien

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Backar: Magdalena Eriksson, Chelsea, Amanda Ilestedt, Bayern München, Emma Kullberg, Häcken, Emma Berglund, Rosengård, Julia Roddar, Washington, Jonna Andersson, Chelsea, Hanna Glas, Bayern München, Nathalie Björn, Rosengård.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Häcken, Hanna Bennison, Rosengård, Filippa Curmark, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Julia Zigiotti Olme, Häcken, Stina Blackstenius, Häcken, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, Real Madrid, Madelen Janogy, Hammarby, Olivia Schough, Rosengård.

Fakta: Truppen till OS-lägret och landskamperna mot Norge och Australien

Sverige har ett OS-silver från 2016 att försvara i Tokyo. Så här ser uppladdningen ut fram till de olympiska sommarspelen 2021:

Landslagsläger i Kalmar, 7–15 juni:

10 juni, klockan 18.30: Sverige–Norge, Guldfågeln arena, Kalmar.

15 juni, klockan 18.45: Sverige Australien, Guldfågeln arena, Kalmar.

22 juni: OS-truppen presenteras.

OS i Tokyo, 21 juli–7 augusti:

21 juli: Sverige–USA, Ajinomoto-stadion, Tokyo.

24 juli: Sverige–Australien, Saitama-stadion, Saitama.

27 juli: Nya Zeeland–Sverige, Miyagi-stadion, Miyagi.

30 juli: kvartsfinaler.

2 augusti: semifinaler.

5 augusti: bronsmatch.

6 augusti: OS-final.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons