Annons

Bennison lämnar truppen trots kanoninsats

Hanna Bennison kommer inte få speltid mot Australien på tisdag.
Den 18-åriga talangen gjorde så bra ifrån sig mot Norge att hon i stället får fokusera på ... champagnefrukost.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2021
Hanna Bennison, i mitten, gjorde en stark insats i torsdagens landskamp mot Norge.
Hanna Bennison, i mitten, gjorde en stark insats i torsdagens landskamp mot Norge.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon försämrade i alla fall inte sina chanser till en plats i OS-truppen, som Peter Gerhardsson uttryckte det efter torsdagens landskamp mot Norge.

Hanna Bennisons insats var den 18-åriga fotbollstalangens bästa hittills i den svenska landslagströjan. I sin åttonde A-landskamp gjorde hon väldigt mycket rätt, och när hon byttes ut i den 69:e minuten tog en nöjd Gerhardsson henne åt sidan och sade ... ja, vadå?

Annons

– Det var inget speciellt. Han sade mest att han var nöjd med min prestation och att jag hade gjort det bra. Och då blir man ju glad, säger Bennison.

Debuterade mot USA

Gerhardsson tog ut Bennison för första gången till träningslandskampen borta mot USA i slutet av 2019, och han blev imponerad direkt.

– Redan då, när hon hoppade in mot världsmästarna, visade hon att hon har oerhört bra kvaliteter. Det gäller hennes speluppfattning, men också att hon verkar bli bättre när hon har bra spelare runt sig, säger Gerhardsson.

Efter Norgematchen var förbundskaptenen minst lika nöjd.

– Hon påverkar och är delaktig i väldigt mycket offensivt. Sedan tycker jag att hon jobbar bra defensivt också.

Ändå kommer hon inte få spela i OS-genrepet mot Australien på tisdag. Det är sista landskampen innan 18-mannatruppen till Tokyo tas ut, men Bennison har faktiskt viktigare saker att fokusera på nu.

På fredagen tar hon studenten.

För henne var det dock ingen självklarhet att hon skulle prioritera den före landslaget.

– Det var svårt. Landslaget prioriterar man väldigt högt. Men sedan tar man bara studenten en gång i livet, så det var svårt att välja. Men jag tror att det blir bäst så här, säger Bennison.

Stöttas av Seger

En som propsade på att hon ändå inte fick missa sitt studentfirande var klubbkamraten, landslagets kapten Caroline Seger.

Annons

– Jag sade tidigt till Hanna när det här kom upp att hon skulle snacka med Peter, för det här är ”once in a lifetime”, det är oerhört viktigt att hon får uppleva det. Fotbollen kommer vara kvar, säger Seger.

Och Peter Gerhardsson håller med.

– Det var en av mina största upplevelser, det är ingenting som jag hade velat missa. Vi hade en diskussion och hon sade att landslaget var nummer ett, så om jag ville att hon skulle stanna så kunde hon vara kvar hela samlingen. Men vi bestämde ganska tidigt att hon skulle starta i dag, och det gör att hon kan åka hem nu, säger Gerhardsson.

Rådet: Gå "all in"

Bennison gjorde sin åttonde A-landskamp mot Norge, Caroline Seger sin 214:e. Ändå är den 36-åriga mittfältsveteranen full av beundran över hur moget 18-åringen spelar.

– Det är lite komiskt att ha en som ska ta studenten i morgon bredvid sig. Men jag har sagt förut hur skicklig och duktig hon är. Det speglar lite i dag när hon styr upp anfallet som till sist blir ett mål. Och med tanke på hur lite speltid hon har haft i klubben så gör hon en väldigt stabil insats i dag. En mogen insats.

TT: Är hon redo för ett stort mästerskap?

– Hon är redan en väldigt mogen spelare för sin ålder. Sedan krävs det mycket och det är annorlunda när man är mitt i ett mästerskap. Men absolut, jag tror definitivt att hon kan vara med och konkurrera om en plats, säger Seger.

Hanna Bennison lämnade resten av truppen redan efter matchen.

Nu väntar en intensiv fredag på hemmaplan, som sig bör.

– Det blir en lång dag. Först champagnefrukost med klassen, sedan lunch i parken, sedan utspring, sedan ska vi åka flotte och sedan hem till familj och vänner för att fira lite där, och så vidare på kvällen, säger Bennison.

Annons

Med sig får hon ett (gott?) råd från kapten Seger och resten av landslagskompisarna.

– Hon ska ta hand om sig själv, det är det viktiga, säger Seger och lägger snabbt till:

– Men gå ”all in”, det var vi alla överens om.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons