Annons

Belarusiska vägrade åka hem – får VM-tävla för Polen

Den belarusiska lagledningen försökte tvinga hem Kryjstsina Tsimanouskaja från OS i Tokyo. Nu kan hon tävla för Polen i friidrotts-VM. Det meddelar Internationella friidrottsförbundet (World athletics).
Friidrott • Publicerad 7 augusti 2023
Kryjstsina Tsimanouskaja. Arkivbild.
Kryjstsina Tsimanouskaja. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski

World Athletics kräver i allmänhet att idrottare som vill byta lojalitet sitter ute en treårig karenstid. Reglerna säger dock att man under "exceptionella omständigheter" kan slippa karenstiden.

"Jag är väldigt glad även om jag känner märkliga känslor eftersom allt hände så snabbt och plötsligt", skriver Tsimanouskaja på Instagram.

Annons

Det står fortfarande inte klart om Tsimanouskaja tas ut i Polens VM-trupp, även om hon själv skriver på Instagram att hon tror att hon har en "stor chans" att bli uttagen.

Under OS i Tokyo 2021 blev Tsimanouskaja tillsagd att packa sina saker och kördes sedan till Haneda-flygplatsen i Tokyo. På sociala medier skriver hon att hon "kidnappats" av sina egna ledare för att föras tillbaka till Belarus.

I stället för att mot sin vilja gå ombord på det flygplan som skulle föra henne till hemlandet sökte 200-meterslöparen skydd hos japansk polis på flygplatsen. Sedan dess har hon bott i Polen.

Händelserna under Tokyo-OS inträffade efter att sprintern kritiserat att tränaren tagit ut henne i stafettlaget på 4x400 meter.

– Några av våra tjejer åkte inte hit för stafetten eftersom de inte hade dopningstestats tillräckligt många gånger. Och tränaren satte utan min vetskap in mig i laget. Det var det jag uttalade mig om, och då kom tränaren till mig och sade att det hade kommit order uppifrån att plocka bort mig, sade hon till Reuters i samband med händelsen.

VM i Budapest, Ungern, inleds den 19 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons