Annons

Belarusiska ledare kastas ut ur OS

Två belarusier har blivit av med sina ackrediteringar och fått lämna OS-byn.
De två kastas ut "för de kvarvarande belarusiska idrottarnas välmående", skriver Internationella olympiska kommittén (IOK) på .
Friidrott • Publicerad 6 augusti 2021
Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja vid en presskonferens i Warszawa under torsdagen.
Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja vid en presskonferens i Warszawa under torsdagen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

De två ska ha varit direkt inblandade i helgens försök att tvinga sprintern Kristina Timanovskaja att lämna Tokyo för Belarus. De ombads lämna OS-byn på torsdagskvällen och ska ha gjort så.

IOK:s disciplinära kommitté har inlett en undersökning om fallet med Timanovskaja och de två nu utkastade ledarna ska där få ge sin bild av händelserna.

Fått visum i Polen

Annons

Kristina Timanovskaja fördes i söndags till Haneda-flygplatsen i Tokyo mot sin vilja och vägrade kliva på planet hem. Hon skrev på sociala medier att hon hade "kidnappats" av sina egna ledare och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Hon togs sedan till den polska ambassaden för att under onsdagen flygas till Polen, där hon har fått humanitärt visum.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har sedan tidigare i veckan sagt att man utreder Belarus olympiska organisation, som leds av president Aleksandr Lukasjenkos son Viktor. De båda är sedan tidigare portade från olympiska evenemang.

Belarus svar

IOK:s ordförande Tomas Bach säger enligt Reuters att situationen är "beklaglig" och försäkrar att den disciplinära kommittén kommer att fortsätta sin undersökning. Han tillägger också att han "är glad att Timanovskaja är i säkerhet i Polen".

Den belarusiska olympiska kommittén har, enligt nyhetsbyrån AFP, svarat att man kommer att försvara både idrottare och tränares intressen från diskriminering. Tränarna kommer att återvända till Minsk, men kan komma att överklaga IOK:s beslut.

Strax före Tokyo-spelen satte Belarus president, Aleksandr Lukasjenko, press på landets idrottare.

– Tänk på det här innan ni åker. Om ni kommer hem utan någonting är det bättre att inte komma tillbaka alls, har han sagt enligt AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons