Annons

Tjärnqvist: ”Jag tvekade aldrig”

Det har viskats om det ett tag.
På fredagen blev det helt klart.
Mathias Tjärnqvist blir tränare i IK Oskarshamn.
ISHOCKEY • Publicerad 24 april 2020
Mathias Tjärnqvist avslutade spelarkarriären i SHL-laget Malmö Redhawks och sadlade sedan om till tränare. På fredagen blev det klart att han tar plats i IK Oskarshamn.
Mathias Tjärnqvist avslutade spelarkarriären i SHL-laget Malmö Redhawks och sadlade sedan om till tränare. På fredagen blev det klart att han tar plats i IK Oskarshamn.Foto: Drago Prvulovic/TT

Barometern-OT kunde redan för ett par veckor sedan avslöja att Mathias Tjärnqvist var högaktuell som en del av IK Oskarshamns tränartrio. Den välmeriterade Tjärnqvist, som numera är ett par med före detta simhopparen och femfaldiga olympiern Anna Lindberg, har den gångna säsongen varit tränare för Rögles J18-lag.

– Vi har några alternativ till vem som ska bli den tredje tränaren och Mathias är ett av dem, sa IKO:s general manager Thomas Fröberg då.

Annons

På fredagen blev det officiellt: Tjärnqvist tar på plats på IKO-bänken tillsammans med Martin Filander och Jeff Jakobs.

– Det ska bli jätteroligt att komma till Oskarshamn. Jag ser fram emot att börja jobba med Martin (Filander) och Jeff (Jakobs) och ser det här uppdraget som en väldigt spännande utmaning. Filander och jag går bra ihop sedan tiden i Malmö och jag har grymt stor respekt för honom både på och utanför isen, säger Mathias Tjärnqvist.

– Jag tvekade aldrig när det här kom upp, fortsätter han.

Tjärnqvist har stora meriter, framför allt som spelare. Han debuterade i SHL redan 1999 och har gjort över 500 SHL-matcher inklusive slutspel.

Han har spelat i NHL med Dallas Stars och Phoenix Coyotes, tagit två SM-guld med Djurgården, vunnit dubbla VM-silver och dragit på sig Tre Kronor-tröjan vid närmare 100 tillfällen.

– Jag har fått uppleva mycket; SHL, gamla Elitserien, NHL, AHL, avancemang från allsvenskan till SHL och landslaget. Det har varit mycket hockey, skrattar Tjärnqvist när Barometern-OT når honom.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

– Jag är nog rätt lugn. Vill få spelarna att må bra, mår man bra presterar man oftast bra. Det hänger ihop. Sedan vill man gärna utveckla spelarna för att de ska få en chans att bli så bra som möjligt.

Huvudtränaren Martin Filander tror stenhårt på trion som ska leda laget i vinter.

– Jag ser det som att vi är en jävligt stark trio. Det är killar som jag gillar och tror kommer jobb bra tillsammans med. Mathias och jag har jobbat ungefär en halv säsong tillsammans tidigare och kompletterar varandra bra, säger Filander och fortsätter:

Annons

– Jag och Jeff är mer åt det högintensiva hållet. Mathias är lugnare och har en annan ”approach”.

Fakta

IK Oskarshamns lagbygge

Tränare:

Martin Filander (Ny från Malmö Redhawks), Jeff Jakobs, Mathias Tjärnqvist (Ny från Rögle J18)

Målvakter:

Tex Williamsson, Joe Cannata (Ny från Björklöven)

Backar:

Pontus Näsén, Nichlas Torp, Emil Wahlberg, Brian Cooper (Ny från Björklöven)

Forwards:

Joakim Thelin, Filiph Engsund, Johannes Salmonsson, Rickard Palmberg, Jonas Engström, John Dahlström, Gustaf Franzén, Markus Modigs, Tyler Kelleher, Filip Karlsson, Fredrik Olofsson (Ny från Modo), Kim Rosdahl (Ny från Modo), Eddie Levin.

Det måste vara SHL:s yngsta tränartrio?

– Jag lägger ingen värdering i ålder, men vi är inte så gamla någon av oss. Nu när du säger det kan det nog stämma. Vi har ett stort engagemang och det är viktigt att det smittar av sig. Vi måste gräva djupt för att få ut så mycket som möjligt. Det känns som att vi får det av Janne (Hammar) och Philip (Wärmegård) på fyssidan också.

Martin Filander.
Martin Filander.Foto: Anders Bjurö/TT

Hur kommer rollerna se ut?

– Grovt kan man säga att Tjärnqvist är på forwardssidan, det offensiva. Jeff sköter backarna och den defensiva strukturen. Sedan har jag huvudansvaret och kanske blir detaljansvarig för något mer.

IK Oskarshamn har i skrivande stund två målvakter, fyra backar och 13 forwards kontrakterade. Filander känner sig nöjd med lagbygget.

– Det ser jättebra ut. Vi har hittat smarta val utifrån sättet vi vill spela på. Vi bygger ett lag som just nu tar ett kliv till utifrån förra säsongen. Jag är otroligt glad över kärngruppen som redan finns. Nu adderar vi både bredden och toppen med hungriga spelare som är på väg upp.

Är det något du saknar?

– Dels någon etablerad spetsspelare åt båda hållen. Sedan fler spelare som jag känner att vi kan lyfta en nivå till. På backsidan är det både defensiv och offensiv spets tycker jag. Sedan vill jag ha in en center till.

Jeff Jakobs.
Jeff Jakobs.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ni har redan fyra-fem centrar?

Annons

– Man kan aldrig ha för många centrar. De är oftast smarta spelare som kan spela på olika positioner.

Mathias Tjärnqvist under en match med Phoenix i NHL.
Mathias Tjärnqvist under en match med Phoenix i NHL.Foto: TT
Jesper HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons