Annons

Beckham kritiseras av Amnesty för Qatar-reklam

David Beckham kritiseras av Amnesty för att göra skönmålande reklam för Qatar inför vinterns fotbolls-VM.
Fotboll • Publicerad 1 september 2022
David Beckham. Arkivbild.
David Beckham. Arkivbild.Foto: Matias J Ocner/AP/TT

Den tidigare storstjärnan i Manchester United, Real Madrid och det engelska landslaget är sedan förra året så kallad kulturell ambassadör för herrarnas VM-slutspel i Qatar som inleds i november.

47-åringen har sedan dess marknadsfört landet som dels anklagas för att inte rapportera korrekta siffror när det gäller antalet gästarbetare som dött och skadats i byggnationerna av arenor men också för att inte betala ut löner till gästarbetarna, samt inte visa respekt för kvinnors och hbtqi-personers mänskliga rättigheter i landet.

Annons

I en video som släpptes av Qatars turistorganisation Visit Qatar på YouTube i måndags syns David Beckham i olika qatariska, natursköna miljöer och säger bland annat.

– Det här är perfektion för mig. Qatar är verkligen en otrolig plats för ett par dagar långt stopp. Jag kan knappt bärga mig att ta med mig mina barn tillbaka.

Människorättsorganisationen Amnestys kampanjchef Felix Jakens är kritisk till Beckhams skönmålande av Qatar.

– Det här är bara den senaste genomtänkta och positiva videon om Qatar som David Beckham sätter sitt ansikte på, säger Felix Jakens.

Han hade velat se Beckham använda sin stjärnstatus på ett annat sätt och uppmanar honom att använda sin "unika profil" för att framhäva de "fruktansvärda övergrepp" som tiotusentals gästarbetar fått utstå.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons