Annons

Avstängningen kan kvarstå trots friande dom

Den ex-allsvenska spelaren friades helt av tingsrätten.
Trots det kan avstängningen från fotbollen stå fast.
Fotboll • Publicerad 7 juni 2021
Yrkandet på en avstängning kvarstår mot den nu friade ex-allsvenska spelaren.
Yrkandet på en avstängning kvarstår mot den nu friade ex-allsvenska spelaren.Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotbollsspelaren stod åtalad för tagande av muta och spelfusk. På måndagen friades han helt av tingsrätten då bevisningen inte räckte för att säkert fastslå om spelaren faktiskt gjort det han stod anklagad för.

I ett pressmeddelande fastslog dock tingsrätten att det fanns en viss sannolikhet för att en överenskommelse om ett lån mot att spelaren skulle agera på ett visst sätt.

Annons

Något som kan räcka för att han fortsatt ska vara avstängd från att spela fotboll.

– När ärendet blev offentligt gjorde vi bedömningen att vi kunde förvänta oss en fällande dom av disciplinnämnden (hos Svenska fotbollförbundet). Nu har jag bara läst domen som hastigast, men jag har fortfarande den synen. Det är inget i tingsrättens dom som ändrar det, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg.

I disciplinnämndens händer

TT: Så spelarens avstängning kan kvarstå?

– Det bestämmer disciplinnämnden.

TT: Men ni anser att han ska stängas av?

– Som anmälande part tycker vi att bevisningen räcker för fortsatt avstängning inom fotbollen. De kraven anser jag är uppfyllda.

Spelaren, som varit avstängd från idrottsutövande internationellt och i Sverige sedan i februari i väntan på att utredningen skulle bli klar, har hela tiden nekat till mottagande av muta.

– Det är nonsens. Det var ett korrekt lån, sade spelaren när han förhördes under den tre dagar långa rättegången.

Inte diskuterat avstängning

Försvarsadvokaten Frank Thorstensson har endast pratat kort med spelaren, men man har inte diskuterat hur man ska gå vidare vad gäller hans avstängning.

– Men vi kommer naturligtvis att ha en dialog med disciplinnämnden också. Jag tycker att det är viktigt att han får börja spela igen när tingsrätten nu har sagt sitt, säger Frank Thorstensson.

Annons

Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas till hovrätten.

– Just nu vet vi inte om vi ska överklaga, sade åklagaren Staffan Edlund kort efter att domen föll.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons