Annons

AVSLÖJAR: Kommunen chockhöjer IKO:s hyra – med 1,6 miljoner: ”Helt orimligt”

Från 1,2 miljoner om året – till 2,8 miljoner.
Så mycket föreslår kommunen att IK Oskarshamns hyra för Be-Ge Hockey Center ska höjas.
IKO-ledningen gick i taket när de fick beskedet.
– Helt orimligt. Det är en hyra vi inte kommer klara av att betala, säger klubbdirektören Johan Göransson.
Oskarshamn • Publicerad 11 maj 2023 • Uppdaterad 12 maj 2023
IKO kommer få en kraftigt höjd hyra för Be–Ge Hockey Center.
IKO kommer få en kraftigt höjd hyra för Be–Ge Hockey Center.Foto: SUVAD MRKONJIC

Det var i mars som bildningsförvaltningen lade fram förslaget att omförhandla IK Oskarshamns hyresavtal för Be-Ge Hockey Center. Hyresavtalet består av flera delar. Dels en grundhyra på 858 000 kronor, dels en del där IKO bland annat betalar för kansli, kök och namnrättigheterna.

Totalt har IKO:s hyra landat på cirka 1,2 miljoner kronor årligen. Avtalet löper ut den sista juli i år och ett nytt avtal ska skrivas.

Annons

OT kan nu avslöja att det kommer bli en chockhöjning.

Enligt uppgift väntas bildningsnämnden nästa vecka klubba i genom en hyreshöjning som gör att hyran stiger från 1,2 miljoner kronor om året till – 2,8.

Nästan en tredubbling.

Bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) och fritidschefen Daniel Stenberg bekräftar OT:s uppgifter.

– Det stämmer. Vi gör inte det här för att straffa eller vara elaka mot IK. Det handlar helt enkelt om att utifrån den situation vi har, så måste vi hitta en lösning framåt. Vi klarar av en del, men vi klarar inte allt själva. Det här är ett av många tuffa beslut som har tagits och kommer att behöva tas med tanke på det ekonomiska läget just nu, säger Anton Sejnehed.

Be-Ge Hockey Center är, enligt fritidschefen, kommunens mest subventionerade anläggning, där IKO betalat 1,2 miljoner i hyra, medan driftskostnaden har legat på 7,2 miljoner.

Enligt prognosen kommer driftstkostnaden stiga till 9,5 miljoner. Med en hyra på 2,8 miljoner skulle det innebära en fortsatt subvention på 6,7 miljoner.

– Vår målsättning har ju hela tiden varit att vi fortsatt ska ha en hög subvention i kronor och ören. Det hade varit en lösning att säga att: ”Ni betalar full hyra”. Men vi tycker att det finns rim och reson i det här, att en tredjedel av kostnaden är en rimlig del för IK att betala i hyra, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S), bildningsnämndens ordförande, och Daniel Stenberg, fritidschef, under en presskonferens förra hösten.
Anton Sejnehed (S), bildningsnämndens ordförande, och Daniel Stenberg, fritidschef, under en presskonferens förra hösten.Foto: Roger Carlsson

Anledningen till höjningen hänger samman med världsläget.

– Det har ju, som alla vet, hänt lite i världen de sista åren, inte bara i Oskarshamn. Och när vi tittar på Be-Ge Hockey Center, så ser vi att elen har varit den stora boven. Bara sista året har kostnaden ökat med 1,4 miljoner. Våra personalkostnader i kommunen ökar, vatten- och avlopptaxan ska höjas, räntor och avskrivningar för de kapitalkostnader vi har för arenan har höjts. Sedan är det ju övriga kostnadsökningar som slår i samhället, drivmedel och så vidare. Så vi berörs ju på samma sätt som andra näringsidkare, säger Daniel Stenberg.

Annons

Fritidskontoret har genomfört en rad besparingar den senaste tiden. Taxorna i simhallen har höjts, tjänster har dragits in, Havslätts camping har sålts och fritidsgårdar har stängts på kvällstid.

– Trots att vi har gjort allt detta så pekar vi på ett underskott på tre miljoner kronor. I stort sett hela det underskottet beror på energikostnader och då är det i stort sett ishall och simhall som är anledningen. Det trots att vi tagit bort bandybanan, annars hade vi varit uppe i fem miljoner i underskott. Det är otroligt tufft just nu och vi och andra förvaltningar och nämnder har tagit en del tuffa beslut under året för att få en budget i balans.

Vän av ordning kanske frågar sig varför man inte går till kommunstyrelsen och ber om mer pengar.

Daniel Stenberg:

– Problemet är att alla förvaltningar sitter med samma bekymmer nu. Vi ser ju exempelvis vår socialnämnd som går med ett underskott på 30 miljoner.

Gäller det här hyresavtalet oavsett vilken serie IKO spelar i?

– Det gäller så länge man spelar i SHL. Om ett lag åker ur en serie, även om det är ett giltigt avtal, så brukar det förhandlas om, för då finns inte samma möjlighet att betala.

Bedömer ni att IKO kommer kunna betala den här hyran, det är ju nästan en tredubbling?

– Det är bättre IK svarar på det, men vi ser ju vad de får in på tv-avtalet med C More, exempelvis. Det får vi ingen del av. Sedan har de så klart också höga kostnader, det blir en prioritering hos dem, precis som det är hos oss. Det är klart att det här är tufft för båda parter, säger Daniel Stenberg.

• • •

Annons

IKO har fått tre val från kommunen. Tecknar de ett ettårsavtal blir hyran 2,8 miljoner. Väljer de två år får de 400 000 kronor i ”rabatt”. Väljer de tre år blir rabatten 600 000.

När OT når klubbdirektören Johan Göransson är han fåordig.

– Det stämmer att vi precis fått oss till livs att kommunen avser höja hyran för oss till helt orimliga nivåer.

Ni anser det orimligt?

– Det som kommunen presenterat för oss är orimligt.

Skulle ni klara av en sådan hyreshöjning?

– Nej, det är inget vi klarar av, det är helt orimligt.

Hur går ni vidare?

– Vi kommer fortsätta ha samtal och dialog med kommunen.

Beslutet väntas fattas nästa onsdag, det är snabba ryck?

Annons

– Vi kommer fortsätta ha samtal och dialog med kommunen. Jag kan inte säga mer än att hyran vi fått presenterad är helt orimlig.

IK Oskarshamns klubbdirektör Johan Göransson.
IK Oskarshamns klubbdirektör Johan Göransson.Foto: SUVAD MRKONJIC
Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons