Annons

Avsliten hälsena stoppar inte Gerhardsson

Peter Gerhardsson slet av hälsenan under en löptur hemma i Uppsala.
När han presenterar EM-kvaltruppen inför mötena med Ungern och Island i september kan plastpjäxan fortfarande vara kvar på vänsterfoten.
Fotboll • Publicerad 30 juli 2020
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson såg det damallsvenska mötet mellan Djurgården och Eskilstuna på Stockholms stadion med en plastpjäxa runt sin hälseneskadade vänsterfot.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson såg det damallsvenska mötet mellan Djurgården och Eskilstuna på Stockholms stadion med en plastpjäxa runt sin hälseneskadade vänsterfot.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det var en annorlunda syn på läktarplats när Peter Gerhardsson anlände till Stockholms stadion för att se onsdagskvällens damallsvenska möte mellan Djurgården och Eskilstuna United (2–1).

Sveriges förbundskapten för damlandslaget i fotboll stegade in med en plastpjäxa runt vänsterfoten och med en krycka i vardera hand. I fredags slet han av hälsenan under en löptur hemma i Uppsala.

Annons

– Jag var ute och sprang och lyfte väl inte tillräckligt mycket på benen. Det var ingen kuperad terräng utan jag sparkade i en sten med vänsterfoten, fick som en "roadrunner" när man försöker hitta balansen och slog i tån. Det gillade inte hälsenan så mycket, säger Peter Gerhardsson.

Har inte ont

Det är inte första gången han sliter av hälsenan i vänsterfoten. Första gången var 1991 när den tidigare anfallaren spelade för Enköpings SK i division 1, Sveriges då näst högsta division.

– Samma hälsena men helt olika känslor. Då var det fruktansvärt, katastrof egentligen. Jag var då 32 år, spelade fotboll och man såg att man inte hade så många år kvar. Att tappa ett år då, jag kom väl aldrig riktigt tillbaka fotbollsmässigt, och slutade 1992. Mycket på grund av skadan.

29 år senare har hälsenan konstaterats av på nytt och operation väntar, troligtvis i nästa vecka.

– Just nu har jag har varken ont eller berörs speciellt mycket av det. Vardagen fungerar och man får lite tävlingsinstinkt. Jag ska tillbaka till ett löparspår och ska lära mig att lyfta på fötterna lite mer, säger Gerhardsson, som fyller 61 år i augusti.

Bilar runt

Om fem veckor, den 2 september, presenterar förbundskaptenen laget till EM-kvalmötena med Ungern och Island senare den månaden. Det är inte omöjligt att han har pjäxan kvar på foten då.

– Det kan vara så. Men det kommer inte hindra mig från att presentera en trupp.

Fram tills trupputtagningen består vardagen mest av att titta på damallsvenska matcher och läsa på kring motståndarna i EM-kvalet. Tillsammans med assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman åker Peter Gerhardsson runt i Sverige och ser så många matcher som möjligt på arenorna – utifrån myndigheternas restriktioner i coronapandemin.

– Vi bilar och tar inte några längre sträckor. Det innebär att vi har åkt ganska mycket runt omkring dit man kan bila över en dag. I morgon (läs: i dag) ska jag åka ned till Göteborg och passar på att göra en längre tur ner till Skåne en sväng. Det är lite så vardagen ser ut, säger Peter Gerhardsson.

I och med att pjäxan sitter på vänsterfoten kan han fortfarande köra automatväxlad bil, som gasas och bromsas med högern.

Annons

– Jag rör mig lite lagom. Det (skadan) är inget som påverkar jobbet över huvud taget.

Fakta: Peter Gerhardsson

Född: 22 augusti 1959 i Uppsala (60 år).

Bor: Uppsala.

Gör: Förbundskapten för Sveriges damlandslag i fotboll.

Spelarkarriär: Upsala IF (–1977), Hammarby (1977–1987), Vasalund (1988–1990), Enköping (1991–1992).

Landskamper: 3 U21, 17 P19, 2 P17.

Tränarkarriär: Upsala IF (herrar) (1993–1995), BKV Norrtälje (h) (1996), scout med damlandslaget vid OS 1996 och EM 1997, Bälinge (damer) (1997–98), Enköpings SK (h) (assisterande) (2000–2002), förbundskapten P16 och P17 (2002–2004), förbundskapten för det yngre U21-landslaget (h) 2004, Helsingborg (h) (assisterande) 2005–2008, BK Häcken (h) 2009–2016, Sverige (2017–).

Övrigt: Har ett enormt musikintresse och en stor samling vinylskivor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons