Annons

"Att bli pappa har gett mig annat tankesätt"

Emil Forsberg har blivit riktigt bra kompis med... Emil Forsberg.
Fotboll • Publicerad 3 juni 2021
Emil Forsberg trivs bättre med sig själv – något han tror har gett resultat även på planen.
Emil Forsberg trivs bättre med sig själv – något han tror har gett resultat även på planen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Emil Forsberg tillsammans med Robin Olsen och Pontus Jansson, två av hans bästa vänner.
Emil Forsberg tillsammans med Robin Olsen och Pontus Jansson, två av hans bästa vänner.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänskaper är viktiga. Det skadar aldrig att börja med att vårda en god relation till sig själv. Då öppnar sig oanade möjligheter, även i yrkeslivet. Forsberg, 30 i höst, har emellanåt varit en stingslig herre, inte sällan med taggarna utåt.

Där är vi inte nu.

Annons

På livets uppsida njuter han av familjelivet som pappa och den uppskattning han känner både i landslaget och hemma i Leipzig, klubben han nyligen förlängde kontraktet med.

– Jag som person är betydligt lugnare nu. Jag har blivit far, tänker på ett annorlunda sätt nu och är tryggare i mig själv.

Det tror han är en stor del i förklaringen till de framgångar han har på planen, i rollen som offensiv mittfältare.

"Funderar inte så mycket"

– Jag försöker helt ärligt gå ut och ha kul och funderar inte på så mycket annat. Vad som räknas är vad vi gör tillsammans. Jag är tryggare i mig själv, vågar göra lite mer fel. Förr lade jag för mycket press på mina axlar, då är det lätt att det låser sig, säger han.

– När man blir lite till åren, blir man lite klokare och jag känner att jag är i god form nu och fortfarande ung och hungrig.

Han påpekar också hur viktigt det är att han vet var han spelar de kommande åren. Få spelare har omgärdats av så många rykten som Emil Forsberg.

– Det har varit en del rykten genom åren, men den här gången klaffade allt riktigt snabbt med att den nye tränaren ringde mig. Vi hade ett bra snack, klubben presenterade hur den vill ha det, vi hur vi ville ha det och efter det gick det snabbt.

Trivs utmärkt i Leipzig

– Det känns skönt med fyra år. Det är viktigt för familjen. Vi trivs riktigt bra. Leipzig är en europeisk toppklubb. Vi slutade tvåa i ligan och tog oss vidare från en riktigt svår grupp i Champions League. Det känns riktigt bra inför nästa säsong.

När tränaren Julian Nagelsmann lämnade för Bayern München trodde många att Forsberg också skulle ta steget bort från Leipzig. I stället fick han en ett mycket gott intryck av ersättaren, amerikanen Jesse Marsch.

– En stor del varför jag stannade var att Jesse kom och att jag älskar staden och klubben mycket och jag och min familj känner oss trygga där. Det har varit närmare andra gånger än nu. Hasan (Cetinkaya, agenten) löste allt snabbt och sedan var det bara att skriva på papperna.

Annons

Forsberg går in i sitt tredje mästerskap med en bild av ett landslag som utvecklats, inte minst offensivt tack vare ett gäng yngre spelare som skolats in.

– Det är jättekul att det kommer fram yngre förmågor som gillar att spela fotboll på ett visst sätt. Jag tycker att vi de senaste två åren har utvecklat anfallsspelet ännu mer. Vi har alltid sagt att vi i sista tredjedelen ska våga, ha mod. Jag tycker att vi har blivit ännu bättre på det. Vi har hittat fler lösningar än tidigare.

Han trycker också på den goda stämningen i truppen, en faktor som kan räcka långt i det som snart väntar.

– Alla som är här älskar att spela i landslaget, sammanhållningen är på topp och det är då man uppnår något stort när man är så pass tajta tillsammans. Bara det kan göra att vi tar oss långt i EM, säger han.

Fakta: Vännerna om Forsbergs landslagsstatus

Målvakten Robin Olsen:

Han är väldigt viktig, en fantastisk fotbollsspelare som har presterat väldigt bra i en bra liga under flera år och gjort det väldigt bra i landslaget. Han har bevisat för alla hur viktig han är för oss. Han har varit beredd att ta mycket ansvar på sina axlar och skött det bra.

Mittbacken Pontus Jansson:

Vi är lika gamla och jag har spelat med Emil sedan vi var 16-17 år, i pojklandslaget och så vidare. Jag höll honom på bänken när jag var anfallare. Jag har en bild av honom när han kom till Malmö som en blyg, liten Norrlandspojk. Ska jag vara helt ärlig trodde jag honom inte om detta när han kom till Malmö. Han exploderade, framför allt när Åge (Hareide) tränade oss och har blivit bättre för varje säsong som gått. Jag känner mig trygg. Det är honom vi litar på.

Forsberg om berömmet:

"Ponne" välkomnade mig inte direkt med öppna armar när jag kom till Malmö. Det har varit en härlig resa. Kul att höra. De är två av mina bästa vänner.

Fakta: Vännerna om Forsbergs landslagsstatus

Född: 23 oktober 1991.

Klubb: RB Leipzig.

Tidigare klubbar: Gif Sundsvall, Malmö FF.

Landskamper: 57 A (26 vinster, 14 oavgjorda och 17 förluster).

Landslagsmål: 8.

Landslagsdebut: 2014.

Tidigare mästerskap: EM 2016, VM 2018.

Aktuell: Förlängde nyligen kontraktet med Leipzig till 2025. Har en stark säsong bakom sig. Spelade 29 matcher och gjorde sju mål och stod för fyra målgivande passningar i Bundesliga. Gjorde även det avgörande målet som tog Leipzig till cupfinal. Offensiv nyckelspelare i Janne Anderssons landslag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons