Annons

Asllanis kritik: För lite återhämtning

Fortare än Kosovare Asllani hann säga "semester" kastades hon från ett långt EM rakt in i en ny försäsong.
Bristen på återhämtning är ett växande problem inom damfotbollen, säger Milanmittfältaren.
Fotboll • Publicerad 5 september 2022
Kosovare Asllani är tillbaka med fotbollslandslaget inför VM-kvalavslutningen borta mot Finland på tisdagen. Mittfältsstjärnan har knappt fått någon vila alls efter sommarens Europamästerskap i England.
Kosovare Asllani är tillbaka med fotbollslandslaget inför VM-kvalavslutningen borta mot Finland på tisdagen. Mittfältsstjärnan har knappt fått någon vila alls efter sommarens Europamästerskap i England.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det har varit intensiva veckor för Kosovare Asllani efter EM-semifinalförlusten mot England i slutet av juli. Någon chans att vila upp sig efter mästerskapet fick hon aldrig, eftersom det direkt väntade ett försäsongsläger i USA med Milan.

Asllani har visserligen fått en fin start i sin nya klubb. Hon gjorde två mål i sin första match under försäsongen, och hittade också rätt i Serie A-premiären mot Fiorentina (1–3-förlust) förra helgen.

"Jag är inte utvilad"

Annons

Men 33-åringen sticker inte under stolen med att hon egentligen skulle behöva ta igen sig.

– Jag är inte utvilad, så är det ju. Och när man kommer till en ny miljö krävs det ännu mer av en. För man ska ändå hjälpa klubben att nå nya nivåer och ta nya steg i deras satsning. Jag har inte fått någon återhämtning efter EM, men det är sådant fotbollslivet är, säger Asllani.

Hon är inte den första att lyfta utmaningen med en allt tätare matchkalender för damklubbarna. Barcelonas Fridolina Rolfö sade häromveckan att hon aldrig spelat så många matcher som förra säsongen, och nämnde bland annat införandet av gruppspel i Champions League som orsak till att spelarna tvingas pressa sig mer än tidigare.

Hård kritik mot Real

Klubbarna har inte riktigt hängt med i den utvecklingen, säger Kosovare Asllani.

– Vi tror fortfarande att ju hårdare vi tränar, desto bättre blir vi. Men vi måste inse att ju fler turneringar och matcher man har, desto viktigare blir det med återhämtning. Det tror jag att många klubbar har missat, säger hon.

Att vilan inte prioriteras högre är märkligt, säger landslagsveteranen. Särskilt eftersom det är väldokumenterat hur viktig återhämtningen är, både för att bli bättre och för att orka långsiktigt.

– I Sverige har vi alltid varit i framkant när det gäller att utbilda spelare i hur man ska träna, vad man ska äta och hela den biten. Där är återhämtningen en nyckel till framgång. För om man hela tiden bryter ner spelare och inte får någon återhämtning emellan, då kommer spelare gå sönder. Men man märker att det börjar bli lite mer som i herrfotbollen, att man behandlar oss mer som produkter. Om någon går sönder sätter man bara in någon annan.

Just detta var ett av huvudskälen till att Asllani valde att lämna Real Madrid efter förra säsongen. I våras gick hon hårt åt den spanska storklubbens ledarstab, som enligt Asllani ignorerade läkarteamens utlåtanden och tvingade skadade spelare att spela.

Hyllar City

Men det finns även goda exempel bland hennes tidigare klubbar:

– Den bästa klubben som jag har varit i när det handlar om de här delarna, det är Manchester City. Där fick man två dagar här och där för att återhämta sig, säger Asllani.

Annons

TT: Hur är det i Milan?

– Nu har jag varit där såpass kort tid, men det jag har hört är att de vill ge ledigt och att man får en eller två dagar efter matcherna, speciellt när det är ett intensivt schema.

– Det är för många klubbar där tränaren inte litar på det medicinska teamet och pressar spelaren till att spela. Det är sådana miljöer jag har varit i och det är därför man har gått sönder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons