Annons

Äntligen kan Frida Karlsson träna utan skador

Frida Karlsson har fått ordning på fötterna och kan ladda upp för säsongen utan skadekänningar.
Skidor • Publicerad 5 juli 2021
Frida Karlsson har fått ny fart i träningen sedan hon blivit av med sina skadeproblem i fötterna. Arkivbild.
Frida Karlsson har fått ny fart i träningen sedan hon blivit av med sina skadeproblem i fötterna. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT
Frida Karlsson satsar inför OS där hon gör debut i vinter. Arkivbild.
Frida Karlsson satsar inför OS där hon gör debut i vinter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppladdningen inför den viktiga OS-säsongen 2021/22 har redan börjat. Efter barmarksträning har skidåkarna den senaste veckan fått känna på riktig snö på glaciär i Frankrike.

Frida Karlsson känner sig lycklig när hon åker runt i franska Tignes. Hon har hittat en lösning på problemet som stundtals gjort hennes skidsatsning mer smärtsam än lustfylld.

Annons

Det handlar om fötterna.

I slutet av den gångna säsongen berättade Frida Karlsson om sina fotproblem som ställt till problem för hela hennes skidsatsning. Sedan dess har stort fokus varit på Frida Karlssons fötter och mellan två träningspass i Frankrike berättar om hon resultatet:

– Det går väldigt bra. Jag har ordnat bra pjäxor, bra sulor och jobbar supermycket med rehab. Nu ska jag hålla bra på det.

Skador från fötterna

Frida Karlsson berättar om hur övriga kroppen reagerat:

­– Jag har alltid kämpat med småskavanker och det har sällan varit frid och fröjd med mig. Men nu märker jag att hela jag har blivit fräschare.

Det innebär att ett störningsmoment försvunnit för skidstjärnan.

– Jag har inte vetat, förrän den senaste tiden, att alla skador jag haft kommit från fötterna. Nu känns det positivt att få veta ursprungsproblemet.

Därför har hon fått en perfekt start på försäsongsträningen.

– Nu kan jag göra betydligt mycket bättre på träningarna jämfört med tidigare, säger Frida Karlsson.

Trygg på höjden

Det är säkert en extra trygghet för Frida Karlsson, som nu går igenom en höghöjdsuppladdning inför OS i Peking – en del av skidkarriären hon inte har någon erfarenhet av. Träning på hög höjd hög ökar syreupptagningsförmågan och ger fördelar i tävlingar än på havsnivå.

Annons

Frida Karlsson, som är känd för att satsa hårt från början i sina tävlingar, har fått lära sig att ta det försiktig i träningen.

– Det är lätt att gå på för hårt i början på höjden och därmed få en smäll. Men jag är trygg i mitt upplägg och har en tränare (Per Nilsson) som har sjukt mycket erfarenheter av höghöjdsträning. Dessutom har jag alltid varit nyfiken på det, säger Frida Karlsson.

Fakta: Frida Karlsson

Ålder: Fyller 22 år i augusti.

Klubb: Sollefteå.

Meriter: VM: 1 guld, 3 silver, 2 brons.

Världscupen: 1 seger.

OS: Frida Karlsson är redan uttagen till Peking 2022 där hon gör sin OS-debut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons