Annons

Äntligen framme – men Palmberg vill vidare

Till sist är han där – i SHL.
Det är ingen slutstation för Rickard Palmberg.
– Jag är inte nöjd, jag vill högre upp, säger 29-åringen.
Kalmar • Publicerad 6 juli 2018
Rickard Palmberg har hälsat på mamma i Kalmar och firat midsommar på Öland när Sporten träffar 29-åringen. I vinter spelar han SHL-hockey för första gången i karriären, i nykomlingen Timrå från Sundsvall.
Rickard Palmberg har hälsat på mamma i Kalmar och firat midsommar på Öland när Sporten träffar 29-åringen. I vinter spelar han SHL-hockey för första gången i karriären, i nykomlingen Timrå från Sundsvall.Foto: Henrik Eriksson

Hans säsong från 2013-2014 är fortfarande den bästa poängmässigt en spelare har gjort i Nybro Vikings någonsin på division 1-nivå eller högre. 20 mål och 33 assist på 42 matcher gjorde att stora delar av hockey-Sverige fick upp ögonen för den då 24-årige spelskicklige centern.

Fyra säsonger senare är han framme i SHL, Palmberg skrev på ett ettårskontrakt med Timrå i april.

Annons

– Jag har varit uppe i sex-sju veckor nu och kört. Det är klart att det varit ganska tufft nu på försäsongen, men jag tycker ändå att träningarna varit rätt humana. Vi har bara kört en gång om dagen också, men passen kanske ligger på två och en halv timme, säger Palmberg och fortsätter.

– Det har varit bra, alla har varit uppe och kört också. De är väldigt måna om gruppen. Det gick väldigt bra förra året och de tycker att mycket av det berodde på att gruppen var så stark. Så de vill att alla ska vara på plats, det är ingen som får något frikort eller sådär.

Varför blev det Timrå?

– Dels var de väldigt ”på” när de hade gått upp, sedan handlade det om rollen också. Vilken roll man skulle få och få chansen att ta. Sedan vet jag att man måste förtjäna sin roll i ett lag. Men det kände som att jag skulle få en ledande roll, större än i många andra lag. Sedan vet jag att vi kommer att vara tippade nere i tabellen, men det stör mig inte särskilt mycket. Jag vet från allsvenskan att alla nästan kändes lika bra, och hur långt man kan komma med hårt jobb. Även mot lag som är bättre på papperet.

Han hade kunnat spela i SHL redan under förra säsongen. Flera lag var intresserade, bland annat Frölunda och Brynäs, han erbjöds kontrakt men Vita Hästen ville inte sälja. Och utan en SHL-klausul i sitt kontrakt fick Palmberg finna sig i att vara kvar.

– Det är klart att man vill spela så högt som möjligt och när folk kommer och erbjuder kontrakt och sådär, klart man vill gå då. Det ska jag inte sticka under stol med. Sedan fattar jag att klubben har ett ansvar mot sponsorer, den biten, att man inte vill släppa en ledande spelare mitt under säsong där man hade kniven mot strupen hela tiden. Men jag kan också se det som att man som klubb gjort något bra när man flyttar upp spelare, att det är något man kan använda när man värvar spelare.

Men utan klausul var du chanslös?

– Precis, hade jag haft den hade det inte varit så mycket att snacka om. Men nu hade jag inte den och det går inte att vara bitter. Det är bara att kriga på och visa att man är värd den chansen.

Fyra säsonger efter succén i Nybro är du i SHL, har det gått enligt plan, för sakta eller snabbare än du trodde?

– Alltså, jag har alltid trott på mig själv som hockeyspelare, haft stort självförtroende. Kanske för att man vetat att mycket har legat på en själv. I Nybro var det samma sak som i Hästen, att man var beroende av ett par spelare och ligger man på topp i en match och är på tårna så har man en bra chans att vinna den, säger Palmberg och fortsätter.

Annons

– Men min roll och att jag vågar göra de där sakerna har tagit mig dit jag är i dag. Sedan kanske jag hade kunnat spela högre upp tidigare om jag fått chansen. Det var likadant i Nybro, att det fanns som låg på mig, men jag hade inga klausuler då heller. Men det var väl ingen som trodde på mig i allsvenskan heller i början, jag skulle upp och bredda truppen men blev en nyckelspelare där och efter två år är jag i SHL.

Men Palmberg är inte direkt en spelare som sätter sig och skriver ”mission accomplished” i boken över den egna karriären.

– Jag är glad att jag har fått chansen nu och den ska jag ta. Men jag är inte nöjd, jag ska högre upp och nu tänker jag visa vad jag kan så jag får spela mycket.

Tror du det är svårare att ta steget med din spelstil, den typen av spets hämtas inte sällan utomlands?

– Det finns nog så klart både fördelar och nackdelar med det. Klivet upp kanske är svårare när man får en roll att gå in på de två första femmorna än en tredje eller fjärde. Samtidigt finns det många bra spelare som har den andra spelstilen också som vill in. Så jag vet inte riktigt, det handlar nog till sist om att man måste ta chansen när den kommer.

Och det ska du göra nu?

– Jag känner mig väl förberedd, har tränat på bra och ska visa i vinter att jag är värd chansen jag har fått. Timrå känns som en bra miljö, de är måna om att alla ska må bra och det känns avslappnat där uppe. När vi kör så kör vi, men man ska också kunna ha roligt och trivas vid sidan av. Jag tror det kommer gå bra för oss, säger Rickard Palmberg.

IKO-HC Vita Hästen.Rickard PalmbergFiliph Englund och Tom Linder.
IKO-HC Vita Hästen.Rickard PalmbergFiliph Englund och Tom Linder.Foto: Roger Carlsson
IKO-HC Vita Hästen.#9 Rickard Palmberg i HC Vita Hästen.
IKO-HC Vita Hästen.#9 Rickard Palmberg i HC Vita Hästen.Foto: Roger Carlsson
STOCKHOLM 2014-12-01SSK:s Rickard Palmberg drar förbi AIK:s Daniel Olsson-Trkulja och Jonathan Andersson i måndagens allsvenska ishockeymatch mellan AIK och Södertälje SK på Hovet i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
STOCKHOLM 2014-12-01SSK:s Rickard Palmberg drar förbi AIK:s Daniel Olsson-Trkulja och Jonathan Andersson i måndagens allsvenska ishockeymatch mellan AIK och Södertälje SK på Hovet i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Rickard Palmberg
Rickard Palmberg
Palmberg avgjorde i suddenRickard Palmberg både öppnade och avslutade målskyttet för Nybro Vikings i sudden-segern över Halmstad i hockeyettan.Kalmar/NybroNybro Vikings var på väg mot en förlust mot Halmstad hemma i Victoriahallen när David Algulin kvitterade till 3–3 med knappt två minuter kvar på klockan. I förlängningen klev Rickard Palmberg fram och såg till att Nybro fick med sig två poäng. Nybros nytillskott från Mariestad kvitterade även till 1–1 i den andra perioden.
Palmberg avgjorde i suddenRickard Palmberg både öppnade och avslutade målskyttet för Nybro Vikings i sudden-segern över Halmstad i hockeyettan.Kalmar/NybroNybro Vikings var på väg mot en förlust mot Halmstad hemma i Victoriahallen när David Algulin kvitterade till 3–3 med knappt två minuter kvar på klockan. I förlängningen klev Rickard Palmberg fram och såg till att Nybro fick med sig två poäng. Nybros nytillskott från Mariestad kvitterade även till 1–1 i den andra perioden.
Henrik ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons