Annons

Annika Sörenstams dröm: En mixedtävling i OS

IOK vill ha fler mixade tävlingar i OS.
Annika Sörenstam skulle gärna se det i golf, men är tveksam till om det kan bli verklighet.
Golf • Publicerad 9 augusti 2021
Annika Sörenstam på Kasumigaseki golfklubb under damernas OS-golf.
Annika Sörenstam på Kasumigaseki golfklubb under damernas OS-golf.Foto: Henrik Montgomery/TT
Amerikanskan Nelly Korda vann damernas golftävling i OS.
Amerikanskan Nelly Korda vann damernas golftävling i OS.Foto: Matt York/AP/TT

Sörenstam har precis delat ut medaljerna i damernas golftävling i Tokyo när TT får en intervju med henne. Den tävlingen vanns av världsettan Nelly Korda, USA, och veckan innan stod amerikanen Xander Schauffele som segrare bland herrarna.

Från att varit en av de främsta någonsin på damsidan är Sörenstam sedan årsskiftet ordförande för Internationella golfförbundet. I den rollen arbetar hon nu aktivt i att förvalta och utveckla golfen i OS efter att man gjort comeback i samband med sommarspelen i Rio de Janeiro 2016.

Annons

– Det tar tid att utveckla golfen mer och mer men det känns ändå som vi har etablerat sporten i OS. Det är dock inte så lätt att bara lägga in en gren utan det finns mycket regler, sådant som jag inte förstod innan men nu blivit medveten om.

En given fråga är nämligen om det går att få till att herrar och damer spela ihop i OS-sammanhang.

Stora utmaningar

Att Korda och Schauffele skulle forma en duo i Paris om tre år och ta hem ytterligare ett OS-guld för USA är dock uteslutet, OS-programmet är redan fastställt. Även längre fram ser Sörenstam stora utmaningar.

– Logistiskt sett är det svårt. Det har med tiden det krävs för spelarna att vara här. Då måste damerna och herrarna spela samtidigt men man får inte glömma bort den individuella delen också.

Många av de allra bästa på herrsidan, bland annat Dustin Johnson, USA, har valt att stå över OS såväl i Rio som Tokyo, då det krockar tidsmässigt med sluttampen på PGA-säsongen i USA. Direkt efter OS ligger nu bland annat WGC-tävlingen i Memphis där alla de tyngsta namnen är med.

– Att bara få herrarna att stanna en vecka är en stor grej. Sedan ska man aldrig ge upp, säger Sörenstam.

Mixed alltmer populärt

Sörenstam och Henrik Stenson var tidigare i sommar värdar för en historisk mixedtävling i Kungsbacka. Internationella olympiska kommittén (IOK) eftersträvar också fler mixed-tävlingar, OS i Paris är tänkt att bli det första med lika många kvinnor som män bland de aktiva och till exempel i segling och kanot ska nu kvinnor och män tävla tillsammans. Anna Nordqvist som deltog för svensk del gör samtidigt tummen upp:

– Jag tycker att det skulle vara jättekul om golfen så småningom lägger till ett lagmoment, kanske mellan dam- och herrtävlingen och gärna i mixed, säger Nordqvist och fortsätter:

– Man ser med simning och friidrott hur kul det är att följa lagtävlingar och lagkapperna. Jag tror att det skulle ge ännu mer uppmärksamhet till golfen.

Annons

Fakta: Mixed-tävling inom golfen

I juni i år avgjordes Scandinavian Mixed på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka.

Tävlingen skulle egentligen haft premiär redan i fjol på Bro Hof, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

78 kvinnor och 78 män ingick i startfältet och tävlade mot varandra med en prissumma på över tio miljoner svenska kronor.

Tävlingen ingick i de respektive Europatourerna och gav också rankningspoäng.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons