Annons

"Anledningen till att jag började spela tennis"

En av tennishistoriens största lägger snart av.
Serena William hyllas nu av Michelle Obama, John McEnroe – och supertalangen Cori Gauff, 18.
Tennis • Publicerad 10 augusti 2022
Serena Williams under den pågående WTA-turneringen i Toronto.
Serena Williams under den pågående WTA-turneringen i Toronto.Foto: Christopher Katsarov/AP/TT
"Arvet hon lämnar efter sin tenniskarriär är något jag inte tror någon annan spelare kan mäta sig med", säger Coco Gauff om Serena Williams. Arkivbild.
"Arvet hon lämnar efter sin tenniskarriär är något jag inte tror någon annan spelare kan mäta sig med", säger Coco Gauff om Serena Williams. Arkivbild.Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/TT

Men sina 23 Grand Slam-titlar är Serena Williams, 40, den mest framgångsrika kvinnliga tennisspelaren i modern tid.

På tisdagen publicerade magasinet Vouge en intervju med Williams där hon berättade att US Open om en knapp månad kan bli hennes sista tävling.

Annons

"Jag vill inte att det ska vara över, men samtidigt är jag redo för vad som kommer härnäst. Jag vet inte hur jag ska kunna kolla på den här tidningen när den kommer ut, med vetskapen att det här är slutet på en historia som började i Compton, Kalifornien, med en liten svart flicka som bara ville spela tennis", skrev hon på Instagram.

Vit sport

Men det är inte bara för begåvningen innanför de kritade linjerna som Williams fått uppmärksamhet. Hon har även lyfts fram som en idrottare som öppnat dörrar för andra, inte minst då hon som svart kvinna blev framgångsrik i en sport som tidigare betraktats som övervägande vit.

– Jag växte upp och kollade på henne. Hon är anledningen till att jag började spela tennis. Tennis var en sport som mest utövades av vita, det hjälpte mig mycket att se någon som såg ut som mig dominera sporten. Det fick mig att tro att jag kan dominera den också, sade superlöftet "Coco" Gauff på en presskonferens i natt, svensk tid, under den pågående WTA-turneringen i Toronto.

Världselvan fortsatte:

– Arvet hon lämnar efter sin tenniskarriär är något jag inte tror att någon annan spelare kan mäta sig med, och jag tror att arvet hon lämnar efter sig är något som kan inspirera fler generationer i framtiden.

Ikon även utanför tennisen

En annan sak som också utmärkt Serena Williams genom hennes karriär är att hon flera gånger gett sig in i frågor om rasism och sexism - såväl inom tennisen som utanför.

2018, efter att Serena Williams blivit mamma till dottern Olympia, lyfte tennisstjärnan i en intervju med BBC upp att svarta kvinnor i USA löper större risk att dö under graviditeten eller födseln än vita.

Tidigare har hon också uppmärksammat sexismen inom tennisen, lika löner för kvinnliga och manliga tennisspelare och polisbrutalitet mot svarta i USA.

Michelle Obama, om beskedet från Serena Williams:

"Serena, tack för allt du gjort för att bryta barriärer och för att vara en ljuspunkt i denna värld. Vi har alla sett dig bära en krona av mänsklighet och integritet som vi kan inspireras av", skriver hon i ett inlägg på Instagram.

"En ikon"

Annons

Den tidigare världsettan och Björn Borg-rivalen John McEnroe håller inte tillbaka när han talar om Serena Williams:

– Hon borde göra vad hon vill. Hon är en ikon. Hennes plats i det amerikanska samhället har hamnat på en plats som förtjänat efter allt hon uppnått. Hon är på den nivån som Michael Jordan, LeBron James och Tom Brady är, säger han till USA Today.

Fakta: Serena Williams

Född: 1981 i Michigan, USA (40 år).

Meriter: 73 segrar i karriären, varav 23 grand slam i singel. Vunnit Wimbledon 7 gånger, Australian Open 7 gånger, US Open 6 gånger och Franska mästerskapen 3 gånger. Rankad världsetta i singel i 319 veckor i följd. Vunnit 14 grand slam i dubbel. Rankad världsetta i dubbel. Tagit 4 OS-guld, 1 i singel och 3 dubbel. Har spelat in ungefär 1 miljard kronor i prispengar, den bäst betalda kvinnliga idrottaren genom tiderna.

Familj: Systern Venus, som vunnit sju grand slam-titlar. Pappa Richard som tränat systrarna hela livet. Maken Alexis Ohanian, grundare av internetforumet Reddit. Paret har dottern Olympia, fyra år.

Aktuell: Ska spela US Open vid månadsskiftet. Därefter kan karriären vara över.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons