Annons

Ändring av villkorstrappan fördröjs av pandemin

I våras meddelade polisen att den kritiserade villkorstrappan skulle tas bort. Men ännu har ingen förändring skett – och polisen jobbar fortfarande utifrån de gamla riktlinjerna, rapporterar .
Fotboll • Publicerad 13 augusti 2021
Djurgårdsklacken under sömdagens Stockholmsderby mot AIK på Tele2-arena. Arkivbild.
Djurgårdsklacken under sömdagens Stockholmsderby mot AIK på Tele2-arena. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Anledning är bland annat att pandemin fördröjt arbetet.

"Vi arbetar med innehållet, vilket betyder att den gamla riktlinjen är den som gäller. Arbetet med det nya styrdokumentet har pågått under en längre tid men har i perioder varit tvunget att omprioriteras”, skriver Maria Emanuelsson, som arbetat med frågan på rättsavdelningen, till DN.

Annons

Under 2019 började polisen använda sig mer flitigt av villkorstrappan för att motverka otillåten pyroteknik på fotbollsläktarna. Polisens strategi gav upphov till kraftig kritik från fotbollens håll, och sedan dess har det varit en pågående konflikt mellan parterna.

I mars i år gav polisen besked om att villkorstrappan ska ersättas med nya riktlinjer. Planen är dock att insatserna fortsatt ska vara villkorsbaserade, men att stegringen i sanktioner som namnet antyder inte nödvändigtvis ska ske. Dessutom vill polisen ta bort det laddade begreppet "villkorstrappan".

Polisens uttalade mål är att uppnå en mer enhetlig inriktning på ett nationellt plan.

– Det blir mer förutsägbart, tydligt, och en mer strukturerad bedömning, sade Magnus Roglert, enhetschef på polisens rättsavdelning, till TT i mars.

Fakta: Polisens villkorstrappa

+ Debatten runt polisens så kallade villkorstrappa tar fart den 18 april 2019 när Gif Sundsvall inför sin allsvenska hemmamatch mot Kalmar FF på NPR arena förbjuds att använda sig av så kallade "over head"-flaggor. Detta som en direkt följd av att det förekommit pyroteknik i hemmapremiären mot Malmö FF ett par veckor tidigare.

+ Sundsvall blir dock bara ett av ett flertal exempel på klubbar som, i linje med villkorstrappan, retroaktivt straffas för bengaler och användande av stora heltäckande flaggor. Protester och banderoller riktade mot Polismyndigheten förekommer på var och varannan match i herrarnas allsvenska och ilskan avtar knappast efter ett par incidenter som uppstår vid Tele2 arena i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK i maj. Videoklipp som filmats av supportrar och som senare publiceras på Dagens Nyheter visar på brysk behandling från polis i samband med ett omhändertagande. En polis syns slå sin batong i ryggen på en supporter som går med händerna uppsträckta i luften och en annan polis säger "ska jag bryta fingret på dig" när han ska beslagta en telefon.

+ De allsvenska klubbarna upplever polisens krav som orimliga och stämningen mellan supportrarna och polisen blir allt mer infekterad. Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöser varandra, främst bland de allsvenska storklubbarna. I AIK:s fall tillåts endast 2 500 åskådare på klacksektionen Norra Stå (vanligtvis med en kapacitet på omkring 5 000) i den sista omgången hemma mot Sundsvall den 2 november 2019.

+ Samma månad uppmanar intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), regeringen att tillsätta en objektiv samordnare för att "leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna". Polisen välkomnar initiativet.

+ Den 27 mars 2020 tar regeringen beslutet att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under coronapandemin. Sedan dess har ingen större publik sett allsvensk fotboll på plats på en arena.

+ Den 31 mars 2021 meddelar Svensk elitfotboll att villkorstrappan tas bort. Polisen meddelar dock att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons