Annons

Två spelare smittade – nu införs nya rutiner

Det fick inte hända men nu står landslaget där, med smittan inne i truppen.
Dejan Kulusevski missar premiären mot Spanien på måndag. Förmodligen även Mattias Svanberg.
Med tanke på inkubationstiden finns risk att fler spelare drabbas – och nu införs en rad nya rutiner.
Fotboll • Publicerad 8 juni 2021
Förbundskapten Janne Andersson var sammanbiten när landslagsledningen gav beskedet att Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19 och missar EM-premiären. Kort senare konstaterades även Mattias Svanberg som smittad.
Förbundskapten Janne Andersson var sammanbiten när landslagsledningen gav beskedet att Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19 och missar EM-premiären. Kort senare konstaterades även Mattias Svanberg som smittad.Foto: Erik Simander/TT

De två positivt testade spelarna hålls isolerade, Kulusevski i Stockholm, Svanberg på hotellet i Göteborg. Det medicinska teamet gör allt för att skademinimera och ringar in de spelare som umgåtts mest med den drabbade duon.

Efter ett krismöte på tisdagskvällen införs en rad nya rutiner i hopp om att mota smittan.

Annons

Det är illa nog att två spelare testat positivt och måste sättas i karantän. Med tanke på den låga vaccinationsnivån – bara två spelare har fått två doser, en har fått ett stick – och den varierande inkubationstiden är risken uppenbar att fler testas positivt framöver.

Oron för att bli smittad har slagit rot i en trupp som borde fokusera helt och hållet på det sportsliga med sex dagar till mötet med Spanien i Sevilla.

– Vi följer de spelarna extra noga och kommer att göra nya tester på dem om tre dagar. Skulle de ha blivit smittade nu så kommer det ändå inte visa sig förrän om några dagar. De kan heller inte föra smittan vidare förrän om några dagar, säger landslagsläkaren Anders Valentin om de spelare som rört sig kring Kulusevski.

Inget system är säkert

Landslaget säger sig ha följt Uefas så kallade protokoll till punkt och pricka och förhåller sig till Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Testningen är dessutom omfattande och blir än mer frekvent framöver.

Alla säkerhetssystem har sina luckor och svagheter.

Det kloka i att låta truppen skingras för att sedan återsamlas ifrågasätts nu.

Till skillnad från många andra EM-deltagande nationer samlades större delen av det svenska landslaget väldigt tidigt, redan den 24 maj i Båstad.

Efter landskampen mot Finland den 29 maj bröts lägret. Först i onsdags – den 3 juni – samlades hela truppen och gick in i den så kallade bubblan.

Ångrar inte ledigheten

Under de lediga dagarna stod det spelare och ledare fritt att umgås med sina familjer eller personer de vanligtvis träffar. Det var frihet under stort personligt ansvar.

– Det var inget konstigt. Det var ett beslut som vi noga hade övervägt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Annons

Formellt hade landslaget inte tillgång till spelarna förrän den 1 juni. Han menar att det var ett starkt önskemål från flera klubbar att spelarna skulle få viss ledighet innan de gick in i en landslagsbubbla.

– Det gjorde att de fick några dagar ledigt, med förhållningsregler så klart. Det är ett beslut vi fortfarande känner är helt rätt, säger Pettersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

– Ett alternativ hade kunnat vara att samla spelarna senare, men då kunde man också haft med sig något (smitta) in. Vi tror inte att det hade varit bra att spelare som suttit två veckor i karantän skulle gå rakt in i en ny bubbla.

Undvika större grupper, visats utomhus, hålla avstånd, var noga med handhygienen var några av rekommendationerna spelare och ledare hade att följa under ledigheten.

Frågades ut av läkarna

Men enligt Pettersson har landslagsledningen inte gjort någon grundlig uppföljning kring hur förhållningsreglerna följdes.

– De har hållit sig på sina hemmaplaner. Vi har inte gått in på detaljer, men de visste om att det fanns en liten, liten risk att något skulle kunna hända. Men hade vi inte samlats så tidigt som vi gjorde hade alla ändå varit hemma ett antal dagar tills vi samlades, säger Pettersson.

– När alla kom tillbaka från den här permissionen snabbtestade vi alla och jag och Jonas Werner (en av två läkare i truppen) ställde frågor vad de hade gjort och om de hade träffat någon smittad. Vi checkade av och fick intrycket att det skötts bra, säger Anders Valentin.

Fakta: Landslagets nya rutiner

+ Dagliga snabbtester av spelarna samt utökat antal PCR-tester.

+ Alla teorigenomgångar kommer i fortsättningen att ske i mindre grupper och i största tillgängliga lokaler.

+ Behandlingar av spelare kommer att tidsbegränsas och i största möjliga mån ske utomhus.

+ Planerade gemensamma aktiviteter inomhus har ställts in.

+ Resandet tillsammans i buss kommer att minimeras.

+ Antalet spelare som får vistas i gym and andra lokaler inomhus samtidigt begränsas ytterligare.

Samtliga spelare i laget informerades om dessa förändringar under tisdagskvällen.

Källa: www.svenskfotboll.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons