Annons

Sjöström trea igen: "En evighet kvar"

Trea på 50 meter frisim och trea även på den dubbla distansen.
Sarah Sjöström visar i sin comeback att hon är på god väg tillbaka efter armbågsskadan, men att hon är långt från sin allra bästa form.
Simning • Publicerad 2 juni 2021
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

I Mare Nostrum-tävlingen i Canet-en-Roussillon i Frankrike gör Sjöström sin första tävling efter att ha halkat på en isfläck i februari och fått en fraktur i höger armbåge.

Hon inledde med att komma trea på 50 meter fritt i går och i dag blev det samma placering på 100 meter fritt. I försöken simmade hon på 54,90 och i finalen var hon sex hundradelar snabbare.

Annons

Precis som på 50 meter vann danskan Pernille Blume, segertiden var 53,80.

Har lång uppförsbacke

Sjöström var en bra bit efter danskan, men var ändå nöjd med finalloppet.

– Det gick lite tyngre än i morse (försöken) men jag är extremt nöjd med min comeback även på 100 frisim, säger hon till Svenska simförbundet.

– Men det känns som att det är en evighet kvar tills jag är tillbaka på världsrekordtider. Det är en riktigt lång uppförsbacke kvar. Men nu är jag i alla fall igång och tävlar och det känns kul.

Hon säger att hon inte andades lika många gånger på de första 50 meterna, som hon gjorde i försöken, och att det nog var det som gjorde att det kändes tyngre.

– Jag fick syrebrist. Så nu vet jag vad jag ska göra på 100 fritt – andas mycket.

"Andra sidan planeten"

Tävlingscomebacken satte standarden för var hon ligger just nu. Därför tror hon att det kommer att kännas tuffare i nästa tävling, Sette Colli Rom om tre veckor.

– Nu har jag något att utgå från, en standard, så det är nog nu det tuffa börjar, säger Sjöström.

Hon kanske testar 100 meter fjärilsim i nästa tävling, för att se hur hon ligger till.

– Men med tanke på vad jag gör på 100 frisim känns fjäril väldigt långt bort. På andra sidan planeten nästan.

Alshammar sist

Annons

Therese Alshammar gör också comeback, men efter nästan fem års frånvaro. Hon kom femma på 50 meter frisim men på den dubbla distansen gick det sämre. Hon hade 16:e tid i försöken, 57,82, och fick simma B-final. Där slutade hon åtta och sist på tiden 58,41. Hanna Eriksson vann på 57,02.

– I morse kände jag att mina ben inte var med och därför tänkte jag testa en annan taktik till i kväll, men den höll inte utan det blev sämre. Jag kände redan i starten att jag inte hade någon push i mina ben och det är en jobbig känsla att börja med. Sen körde jag offensivare i mitten av loppet som jag tänkt, men var tröttare på slutet, säger Alshammar till Svenska simförbundet.

Alshammar gör comeback med tankarna på att försöka slå sig in som reserv i det svenska OS-laget på 4x100 meter frisim.

Hon säger att hon nu behöver vila och sedan toppa formen lite för att sedan göra ytterligare ett försök, i tävlingen Sette Colli i Rom om tre veckor.

– Jag kommer att simma både 50 och 100 fritt. Jag tycker 50 fritt var fantastiskt roligt, säger Alshammar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons