Annons

Alpina chefen: "Vinter ska vara vinter"

Gröna dalgångar och gråsvarta bergstoppar i stället för ett krispigt, gnistrande vitt landskap.
Värmerekorden avlöser varandra i Alperna och den alpina landslagschefen Lars Melin konstaterar:
Men någon oro för VM i februari känner han inte.
Alpint • Publicerad 14 januari 2023
Stora delar av Alperna har haft en ovanligt varm och snöfattig vinter, någon som fått stora konsekvenser för de alpina sporterna. Arkivbild.
Stora delar av Alperna har haft en ovanligt varm och snöfattig vinter, någon som fått stora konsekvenser för de alpina sporterna. Arkivbild.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT
Lars Melin, chef för det svenska alpina landslaget. Arkivbild.
Lars Melin, chef för det svenska alpina landslaget. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Så här såg det ut Adelboden, Schweiz, för några dagar sedan.
Så här såg det ut Adelboden, Schweiz, för några dagar sedan.Foto: Gabriele Facciotti/AP/TT

Den som nyligen befann sig i Adelboden, Zagreb eller Garmisch-Partenkirchen och plockade fram mobilen för att lägga ut en "Här är jag-bild" på sociala medier bjöd på nya motiv.

Bilderna såg inte längre ut som de brukade göra.

Annons

Väder och vind har alltid haft stor påverkan på den alpina sporten. En utomhussport som kräver speciella förhållanden får anpassa sig till naturens krafter.

Men den här säsongens ovanligt varma väder och snöfattiga nederbörd har bjudit på stora besvär för arrangörerna. Mängder med tävlingar har hastigt skjutits upp eller flyttats till andra orter.

Mest negativa konsekvenser har vädret fått för fartgrenarna. Kraven på underlag och säkerhet är betydligt mer omfattande i ett störtlopp än i en teknikgren som slalom.

– För oss är det i princip bara damslalomen i Zagreb och herrarnas storslalom i Garmisch och damernas i Sölden i premiären, som ställts in. Det är mer farttävlingar som ställts in, säger Lars Melin.

Och där har Sverige ingen representation i vinter.

Felix Monsén och Lisa Hörnblad, Sveriges fartåkare i världscupen, är inte färdigrehabiliterade efter sina skador. Det innebär att de missar VM i Méribel och Courchevel i februari.

Melin, övriga ledare och åkarna är som folk är mest. De snackar väder.

"Bara en vit strimma"

– Du kanske såg hur det såg ut i Garmisch när vi var där. Det var bara en vit strimma i backen och sedan grönt allt annat runt omkring. Det var likadant i Adelboden. Visst, man tycker ju att vinter ska vara vinter, men vi hittar alltid snö att åka på så det påverkar inte mycket.

"Inte påverkats så mycket"

TT: Har ni tvingats flytta läger och träningsplatser på grund av snöbristen?

– Vi har inte påverkats så mycket. Vi hade planerat sedan länge att skicka damerna till Argentina inför säsongen och det visade sig vara bra. Det har varit ont om plats och snö på glaciärerna i Europa, så alla har inte kommit åt tider för att träna på. Europacupdamerna hade en hel del dagar när det var dåligt väder och inte kunde träna, men det är det enda.

Annons

TT: Är det så numera att olika landslag får trängas på färre platser för att kunna träna?

– Så är det. De som har tillgång till snö, ser sin potential och då kostar det därefter. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan och de som äger liftarna är kapitalister de också. Kostnaderna har ökat.

TT: Är du orolig för den alpina sportens framtid?

– Jag är född positiv, jag känner att vi får lov att lösa vår verksamhet på något sätt. Vi försöker göra vad vi kan för att ha så lite klimatpåverkan som möjligt, men vi måste ändå vara med och tävla med de andra nationerna och hänga med i utvecklingen.

"Ska bli lite kallare"

Med en knapp månad kvar till VM (6–19 februari) är Lars Melin inte orolig för att mästerskapet ska drabbas av störningar likt så många andra tävlingar i vinter.

– I och med att det (Méribel och Courchevel) ligger så pass högt så har de bra med snö. Om det inte händer något radikalt ska det inte vara någon fara. Det ska bli lite kallare också framöver. Det ska också komma mer snö den närmaste tiden.

Fakta: VM-programmet

Måndag 6 februari: Kombination, damer, Méribel.

Tisdag 7 februari: Kombination, herrar, Courchevel.

Onsdag 8 februari: Super-G, damer, Méribel.

Torsdag 9 februari: Super-G, herrar, Courchevel.

Lördag 11 februari: Störtlopp, damer, Méribel.

Söndag 12 februari: Störtlopp, herrar, Courchevel.

Tisdag 14 februari: Lagtävling, Méribel.

Onsdag 15 februari: Parallellslalom, damer och herrar, Méribel.

Torsdag 16 februari: Storslalom, damer, Méribel.

Fredag 17 februari: Storslalom, herrar, Courchevel.

Lördag 18 februari: Slalom, damer, Méribel.

Söndag 19 februari, Slalom, herrar, Courchevel.

Inför VM tävlar de svenska damerna i Kronplatz (två storslalom, 24-25 januari), Spindleruv Mlyn (två slalom, 28-29 januari) och Kristoffer Jacobsen i Wengen (slalom, söndag), Kitzbühel (slalom, 22 januari), Schladming (slalom, 24 januari) och Chamonix (slalom, 4 februari)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons