Annons

Allt du behöver veta inför British Open

Nu är det dags för Anna Nordqvist att försvara sin British Open-titel från i fjol. Och för fjolårstvåan Madelene Sagström att försöka att ta sin första major.
Här är allt du behöver veta inför veckans tävling.
Golf • Publicerad 3 augusti 2022
Madelene Sagström under Scottish Open i förra veckan.
Madelene Sagström under Scottish Open i förra veckan.Foto: Göran Söderqvist/TT

Var: Muirfield, East Lothian, Skottland.

När: 4–7 juli.

Annons

Tv: Viaplay med start 12.00 torsdag och fredag och 14.00 lördag och söndag.

Prispengar: Motsvarande 69 miljoner kronor.

Svenskor: Anna Nordqvist vann British Open i fjol på Carnoustie i Skottland efter en kamp med danskan Nanna Koerstz Madsen sista dagen. Det var Nordqvists tredje majortitel. Hon hade en delvis kämpig vecka i genrepet i Scottish Open i förra veckan och sade efteråt, enligt Svensk Golf, att hon hade det svårt med puttningen.

+ Madelene Sagström gjorde sitt främsta majorresultat i British Open i fjol då hon blev delad tvåa. Visade gryende majorform i Scottish Opens sista dag då hon gick på 64 slag. Efteråt sade hon att puttningen var skillnaden från de första dagarna.

+ Linn Grant, som blev proffs för ett år sedan, slog igenom rejält i våras då hon vann tre tävlingar i Sydafrika, en av dem ingick i Europatouren. Och hon följde upp med ytterligare en seger på Europatouren i maj. I juni vann hon mixedtävlingen i Halmstad, som ingick både på damernas som herrarnas Europatour. Hon kom åtta i Evian Championship efter en avslutande 64-rond, hennes hittills bästa majorresultat.

+ Maja Stark slog i fjol igenom med två segrar på Europatouren och hon tog ytterligare två segrar i år. Hon leder Europatouren just nu. De senaste veckorna har hon dock inte lyckats alls, klarade inte kvalgränsen varken i Evian Championship eller i Scottish Open.

+ Johanna Gustavsson kom tvåa i tre Europatourtävlingar under våren och ligger trea på Europatouren efter Maja Stark och Linn Grant. I Evian Championship kom hon 60:e och i Scottish Open 48:a efter att ha blandat friskt med rundor på både 77 och 64 slag.

+ Amatören Ingrid Lindblad blev ett namn i golfvärlden när hon tidigare i somras kom på elfte plats i US Open, som bästa amatör, med tävlingens genom tiderna bästa amatörrunda – 65 slag den första dagen. Kom även sjua bland damerna och 33:a totalt, i mixedtävlingen på Europatouren i Halmstad. Tog en plats i startfältet genom att bli tvåa i kvalet.

Favoriter: Världsettan Ko Jin-Young, Sydkorea, har spelat bra i British Open tidigare, kom tvåa 2015. Hon har i årets majortävlingar en fjärdeplats i US Open och kom åtta i Evian Championship.

+ Lydia Ko, Nya Zeeland, spelade bra i Scottish Open i förra veckan, framför allt de två första dagarna då hon gick på 65 slag båda rundorna. Hon kom också trea i Evian Championship. Rankad trea i världen.

+ Kim Hyo-Joo, Sydkorea, kom trea i de två senaste tävlingarna – Scottish Open och Evian Championship. Har varit sjua som bäst i British Open, det var 2017.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons