AIK vidare i Europa efter straffdrama

Det krävdes 120 minuter och straffar i Nordmakedonien.
Men till slut tog sig AIK vidare i Europa Conference League efter seger i dubbelmötet med Shkendija.
Nu väntar tjeckiska Slovacko i två avgörande playoff-möten.
Fotboll • Publicerad 11 augusti 2022
Kristoffer Nordfeldt räddade en viktig straff för AIK. Arkivbild.
Kristoffer Nordfeldt räddade en viktig straff för AIK. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

Det blev en jätterysare för AIK i returmötet med Shkendija.

1–1 på Friends arena förra veckan och 1–1 efter full tid och förlängning i torsdagens returmatch resulterade i ett straffavgörande.

Då inledde Sebastian Larsson med att träffa ribban. Men till slut var det AIK som tog sig vidare, trots att även Erik Ring missade sin straff.

Ferhan Hasani sköt det nordmakedoniska lagets femte straff över och AIK fick efter många om och men jubla över avancemanget.

Guidetti sjuk

AIK:s anfallsstjärna John Guidetti hade uppvisat sjukdomssymtom före matchen och kunde inte komma till spel. Väl på planen hamnade AIK i underläge efter runt 20 minuters spel då den 18-årige mittbacken Collins Sichenje kom in sent i en duell i straffområdet. Straff för hemmalaget och Ferhan Hasani gjorde inget misstag. Hårt och distinkt satte han bollen intill Kristoffer Nordfeldts ena stolpe för 1–0.

Samtidigt var AIK:s offensiv trubbig och efter 45 spelade minuter hade man misslyckats med att få bollen över mållinjen.

Något bättre gick det däremot med att få bollen över mållinjen i andra halvlek.

Ayari revanscherade sig

I 53:e minuten hade Yasin Ayari bränt ett jätteläge men två minuter senare fick 18-åringen sin revansch.

Shkendijas målvakt Kostadin Zahov misslyckades med att få tag i ett inlägg varpå bollen gick fram till Ayari – och denna gång fick han till det.

Några fler mål blev det däremot inte – vare sig under ordinarie tid eller i förlängningen – och matchen gick till straffar.

Där var AIK starkast.

Straffsegern gör att AIK nu är två matcher ifrån gruppspel. I det avgörande playoff-mötet väntar tjeckiska Slovacko.