Annons

AIK vände och vann – efter tavlan

Budimir Janosevic stod för jättetavla i den första halvleken.
Då räddade Bojan Radulovic och inhoppande Filip Rogic tre poäng för AIK.
Fotboll • Publicerad 10 juli 2021
AIK:s Filip Rogic klappas om av Mikael Lustig efter 2–1-målet.
AIK:s Filip Rogic klappas om av Mikael Lustig efter 2–1-målet.Foto: Christine Olsson / TT

För första gången på över ett år kunde AIK marschera ut på Friends arena till tonerna av tusentals svartgula supportrar.

Drygt 12 000 åskådare fanns på plats när hemmalaget besegrade Varberg med 2–1.

Annons

– Det är underbart. Det är min första match i AIK inför publik. Det är en obeskrivlig känsla, säger Rogic till Discovery plus.

Stödet från läktarhåll såg ut att ge effekt direkt för hemmalaget som dominerade bollinnehavet och pressade ner Varberg lågt på egen planhalva.

Om ett ledningsmål var på gång?

Ja, men för Varberg.

"Försätter oss i en jäkla uppförsbacke"

Det såg inte ut att vara mycket till målchans när Mikael Lustig spelade hem till Budimir Janosevic i AIK-målet. Men serben tappade kontrollen över bollen efter en misslyckad skottfint och Tashreeq Matthews kunde storma fram och sätta 1–0.

En jättetavla som chockade både hemmapubliken – och målskytten själv.

– Jag hade inte räknat med det. Det var tur för mig och otur för dem. Jag kunde bara peta in den, säger Matthews till Discovery plus i paus.

AIK-tränaren Bartosz Grzelak:

– Ett jättestort individuellt misstag. Det ser vi ju alla. Det vet han om själv. Vi försätter oss i en jäkla uppförsbacke i den här matchen. Men vi tar oss upp från det. Imponerande reaktion från övriga spelare. Lyfter upp Budimir. Och gör det väldigt starkt mentalt efter. Väldigt lätt att bli för defensiv efter en sådan tabbe, säger han efter matchen enligt Aftonbladet.

AIK svarade blixtsnabbt när 17-årige Yasin Ayari satte dit bollen ett par minuter senare, men målet dömdes bort för offside.

Annons

Därefter åkte mittbacken Sotirios Papagiannopoulos slalom genom Varbergsförsvaret och rycktes ner i ett fördelaktigt frisparksläge. Sebastian Larsson tog sats och träffade ribban.

Superinhopp

Men den svartgula anstormningen fortsatte – och till slut kom utdelningen.

Erick Otieno avancerade längs högerkanten och skickade in ett inlägg som Bojan Radulovic satte dit med pannan.

AIK fortsatte pressa på för ett ledningsmål och i den 77:e minuten kom det. Inhopparna Henok Goitom och Filip Rogic behövde bara fem minuter på planen innan bollen var i nät. Goitom hittade en fristående Rogic vid den bortre stolen och mittfältaren kunde enkelt nicka in målet som blev matchens sista.

Efter fyra segerlösa matcher kunde AIK räkna in en viktig trepoängare som också innebär att Stockholmslaget går upp på tredje plats i den haltande tabellen med 17 poäng. Tre poäng bakom Djurgården som har en match mindre spelad och sex bakom Malmö som spelat en match mer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons