Annons

AIK-tränaren Grzelak: "De är grymma, grabbarna"

Presskonferensen var precis över. Kvar på podiet satt Bartosz Grzelak och Rikard Norling.
Eleven och hans lärare, försjunkna i ett förtroligt samtal.
Grzelak har alla möjligheter att gå i Norlings spår och leda AIK till ett SM-guld.
Men han pratar bara om horisonten.
Fotboll • Publicerad 24 oktober 2021
AIK:s tränare Bartosz Grzelak.
AIK:s tränare Bartosz Grzelak.Foto: Johan Nilsson/TT

Åttonde raka allsvenska segern hemma på Friends arena och AIK håller sig på samma poäng som Djurgården i den absoluta toppen.

Samtidigt som Grzelaks AIK slog Norlings Norrköping med 1–0 tappade Malmö FF poäng borta mot Varberg.

Annons

Bingo.

Men det krävs fler sådana för att vinna Lennart Johansson pokal – och redan på onsdag väntar Malmö FF på bortaplan.

– Jag åker hellre dit med en seger, men också med en moraliskt stark seger som den i dag. Låt oss vara ärliga, allt fungerade inte klockrent i dag, men vi jobbar oerhört starkt tillsammans och det ska vi ta med oss, säger Grzelak.

Med sex omgångar kvar skiljer bara två poäng mellan guldjagande AIK, Djurgården, Malmö FF och Elfsborg.

– Jag har sagt tidigare att den här toppstriden är märklig. Det är inget lag som sticker i väg. För oss gäller det att hålla blicken mot horisonten, hålla ett jämnt stabilt fokus.

Det är tre år sedan AIK förlorade en allsvensk fotbollsmatch där man tog ledningen med 1–0.

– Någonstans kanske det finns i bakhuvudet hos spelarna och det kanske sitter i huvudet på motståndarnas spelare också, säger AIK-tränaren.

Stolt och tacksam

– Jag är stolt och tacksam över att få jobba med såna här spelare. De glödde av revanschlust efter förlusten mot Hammarby. Jag är imponerad över hur fokuserade vi är hela tiden.

– De är grymma, grabbarna, säger Grzelak.

Mot Malmö får AIK klara sig utan högerbacken Mikael Lustig, avstängd efter varningen han fick när han slet ned Norrköpings Jonathan Levi.

Annons

– Vi får ta fram våra kreativa "skills" här. Vi är lite tunna på spelare som spelat kontinuerligt på den positionen. "Micke" har knappt missat en match sedan han kom.

– Men vi har backar, det är inte alla lag som har en Per Karlsson på bänken. Vi får se hur vi utnyttjar det, säger Grzelak.

Speciellt möte

Rikard Norling om AIK:s guldchans.

– Det har spelare, tränare, ledning, fans.

Han försökte inte dölja att det var känslosamt att komma tillbaka till Friends och möta den klubb han tränat i omgångar och som han förde till SM-guld 2018.

– Det är speciellt. Svårt på många sätt. Jag får balansera det faktum att jag är tränare för IFK Norrköping, där jag trivs oerhört bra och ser en fin framtid. Det är viktigt att de (Norrköping) känner att allt jag säger är korrekt. Balansgången, med den historien att jag tycker om AIK... det är viktigt att det sker på ett väldigt respektfullt sätt, säger Norling.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons