Annons

AIK sparkar Brännström – norrman tar över

Trots seger i lördagens Stockholmsderby mot BP (2–0), väljer allsvenska AIK att sparka tränaren Andreas Brännström.
Det meddelar klubben på sin hemsida.
Ersättare blir förre Manchester United-backen Henning Berg.
Fotboll • Publicerad 2 juli 2023
Andreas Brännström får sparken.
Andreas Brännström får sparken.Foto: Jessica Gow/TT
Henning Berg tar över AIK. Arkivbild.
Henning Berg tar över AIK. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Beslutet fattades under ett extrainsatt styrelsemöte under söndagen.

"Andreas är en topptränare och en fantastisk person. Tyvärr har resultaten under hans ledning inte varit tillräckligt bra eller i linje med klubbens ambitioner och därför väljer vi idag att avsluta vårt samarbete. Vi önskar Andreas lycka till i sin fortsatta karriär som vi är övertygade om kommer att bli framgångsrik", säger sportchefen Thomas Berntsen.

Norrmannen ersätter

Annons

Brännström ersätts av tidigare Manchester United-spelaren Henning Berg.

Norrmannen har skrivit på fram till december 2025.

"Jag ser fram emot att bli en del av AIK. Det är en stolt och traditionsrik klubb med fantastiska supportrar. AIK har en stor potential och jag ser verkligen fram emot att tillsammans med spelare, resten av tränarrummet, administration samt ledning utveckla och förbättra våra prestationer och resultat. Tillsammans ska vi göra allt vi kan för att ta AIK tillbaka till toppen av svensk fotboll", säger Berg.

"Mycket lämplig"

53-åringen var med och vann trippeln (Premier League, Champions League och FA-cupen) med det engelska storlaget under sin spelarkarriär. För det norska landslaget blev det nio mål på 100 landskamper.

Under sin tränarkarriär har Berg tränat klubbar som Blackburn, Legia Warszawa och Videoton.

Närmast kommer han från cypriotiska Pafos.

"AIK Fotboll är stolta över att välkomna Henning Berg som ny chefstränare. Vi kan förstås inte bortse från hans lysande karriär som spelare, men det är i första hand hans resultat som tränare som är avgörande för att vi tror att han är mycket lämplig att bli herrlagets nye chefstränare. Henning är ligamästare i flera länder som ansvarig tränare, och han har en lång erfarenhet från olika ligor", säger Berntsen.

Lagkaptenen visade stöd

Andreas Brännström sade så sent som efter 2–0-segern mot Brommapojkarna i lördags att det "nog var nära" att han fått sparken efter klubbens svaga vårsäsong.

Lagkaptenen Alexander Milosevic sade efter matchen till TT att han som lagkapten inte på något sätt varit involverad i tränarfrågan.

– Nej, absolut inte. Jag är fotbollsspelare och det är mitt jobb. Jag fokuserar på det på planen, på att träna och hålla en bra stämning på Karlberg (träningsanläggningen) med grabbarna.

Annons

– Jag känner att vi vi har kommit närmare varandra när vi tillbringat ännu mer tid tillsammans. Det känns som att vi har en bra känsla i laget. Vi ligger inte så bra till, men känslan under den första halvleken (mot BP) var att vi fått in mycket mer energi.

AIK ligger på kvalplats i allsvenskan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons