Tre raka segrar hittills i allsvenskan och ännu inte ett insläppt mål.
1–0 mot Elfsborg gör att klubben skuggar ledande Djurgården i toppen.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2021
Sebastian Larsson slår in straffen som gav AIK segern med 1–0 mot Elfsborg.
Sebastian Larsson slår in straffen som gav AIK segern med 1–0 mot Elfsborg.Foto: Claudio Bresciani/TT
Tim Rönning såg till att AIK:s seger inte blev större. Arkivbild.
Tim Rönning såg till att AIK:s seger inte blev större. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Tränaren Bartosz Grzelak har helt klart något på gång med en trupp som så sent som i somras sladdade i serien. Rikard Norling fick gå, Grzelak kom in och så här långt in på säsongen tar AIK – spetsat med spelare som Alexander Milosevic, Nicolas Stefanelli och Saku Ylätupa – stadiga steg i rätt riktning.

Segern hade blivit större om inte Tim Rönning varit på humör att visa varför han är en av landets främsta unga målvakter. 22-åringen höll Elfsborg kvar i matchen med några högklassiga räddningarna före pausen och hindrade en större förlust efter den.

Rönnings parader

Rönnings stora ögonblick på Friends arena:

Nicolas Stefanellis friläge, minut 26:

Nabil Bahoui smekte fram en öppnande passning till argentinaren, som kom loss. Med ett lågt avslut försökte han placera bollen till vänster om Rönning, i bortre hörnet. Rönning läste Stefanelli rätt, väntade ut AIK-anfallaren och fick ut högerfoten.

– Jag tror att han räddade med tån, men det är bara att fortsätta försöka, säger Stefanelli till Discovery plus.

Bahouis distansskott, minut 34:

Bahoui slängde i väg ett avslut från en bit utanför straffområdet. Lågt, hårt, oväntat. Rönning stötte undan, ut från det farliga området framför honom.

Henok Goitoms nick, minut 43:

AIK hade ökat trycket, skapade konstant chanser. Det här var den i särklass bästa – och räddningen den svåraste. Goitom kom mellan Elfsborgs mittbackar på Erick Otienos fina vänsterinlägg. Nicken var hård, men Rönning fick upp en näve och tippade bollen till hörna.

Elfsborg? Nja, inte ett avslut på mål och ett defensivt spel som fick Robert Gojani att konstatera:

– De kommer igenom för enkelt emellanåt och de får ett litet övertag på oss. Vi är alldeles för breda i defensiven och flyttar inte över tillräckligt snabbt.

Larsson firade med straffmål

Och alldeles för vårdslösa, kunde Gojani ha lagt till om intervjun med Discovery plus gjorts några minuter in i den andra halvleken. Stefanelli gjordes brutalt ned, Mohammed Al-Hakim blåste straff och Sebastian Larsson klev fram.

Då fick till och med Rönning ge sig.

Med ledningsmålet firade Larsson sin 100:e tävlingsmatch för AIK och fixade samtidigt tre poäng.

– Det man kunde önska sig var tre poäng. Bitvis gör vi det riktigt bra, skapade chanser och kontrollerade, men efter målet föll vi lite för mycket tillbaka, säger han till Discovery plus.

Där var det roliga över för landslagsveteranen. Han klev av efter 60 minuter, med känningar i ena låret.

– Det har hängt med lite känningar i veckan, trodde att jag kommit över det, men så var det inte. Jag ville inte riskera att något går sönder.

Segern hade blivit större om inte Rönning storspelat.

Han parerade ett nytt friläge – Stefanelli igen – kort efter Larssons straffmål. Stefanelli hade ingen bra i kväll som avslutare. Chans tre gick mitt på matchens spelare Rönning.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.