Annons

Svensk dubbelseger i Finnkampen

Sverige är dubbel segrare i Finnkampen för fjärde året i rad.
Trots att den klassiska landskampen spåddes bli jämnare än tidigare år säkrades segern på både dam- och herrsidan redan innan den sista grenen sprungits.
Friidrott • Publicerad 4 september 2022
Sveriges damer tog överraskande hem Finnkampen. Här: Samrawit Mengsteab (tv) Sara Christiansson (#4) och Anastasia Denisova Thor (#5) som tog en trippel på 5|000 meter.
Sveriges damer tog överraskande hem Finnkampen. Här: Samrawit Mengsteab (tv) Sara Christiansson (#4) och Anastasia Denisova Thor (#5) som tog en trippel på 5|000 meter.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige hade en dubbelledning inför den avslutande dagen, men kvar på programmet fanns flera starka finländska grenar. Då klev Grete Ahlberg fram och tog hem släggan.

– Magiskt att kunna ta fram det när det gäller, det var samma sak på VM och EM, säger hon till SVT.

Annons

Efter det var det medvind i de svenska seglen. Flera oväntade poäng fortsatte att trilla in, som till exempel Samrawit Mengsteab, Sara Christiansson och Anastasia Denisovas trippelseger på 5 000 meter, och de nederlagstippade svenska damerna tog hem hela kalaset med 225,5–205,5. Det är sjunde året i rad som Sverige vinner damkampen.

– Det skulle bli tajt trodde vi men jag tycker båda lagen satte tonen från början, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till SVT.

På herrsidan var Sverige tippade att vinna med två poäng. Det blev betydligt mer än så.

Jakob Samuelssons andraplats i spjutet och Henrik Larssons övertygande seger på 200 meter var några av de prestationer som bäddade för den svenska segern med 219,5–190,5.

– Det är viktigt, blev Bergqvists sista ord i intervjun innan hon bars iväg för att, som brukligt, bada i vattenhindret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons