Annons

Afrikanska fotbollsförbundet startar superliga

Det afrikanska fotbollsförbundet, Caf, har annonserat en superliga där 24 lag ska göra upp om en miljard kronor.
Den nya ligan startar i augusti 2023 och ska få de afrikanska fotbollsklubbarna att mäta sig med europeiska storklubbar.
Fotboll • Publicerad 10 augusti 2022
Patrice Motsepe. Arkivbild.
Patrice Motsepe. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

I kölvattnet av den skrotade europeiska superligan som skapade ramaskri bland supportrarna gör det afrikanska fotbollsförbundet något anmärkningsvärt.

Ordförande Patrice Motsepe har annonserat Afrikas svar på en superliga.

115 miljoner till vinnaren

Annons

– Den afrikanska superligan är ett av de mest spännande projekten i afrikansk fotbolls historia. Vårt mål är en endaste sak: att få afrikansk fotboll att bli världsklass och mäta sig med de bästa lagen i världen, sade Motsepe i ett uttalande.

Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino har meddelat att Fifa står bakom beslutet, vilket man inte gjorde med den europeiska superligan.

– Projektet kommer få afrikansk klubbfotboll att glänsa, sade han.

Ligan ska bestå av 24 lag och säsongen spelas mellan augusti och maj. Prispengarna skrivs till 100 miljoner dollar, motsvarande en miljard svenska kronor, och de deltagande klubbarna kommer få 35 miljoner kronor årligen. Vinnaren får 115 miljoner kronor.

Oklart hur det finansieras

Esperance Tunis från Tunisien har vunnit afrikanska Champions League fyra gånger och klubbens ordförande Hamdi Mebbeb är starkt skeptisk till en superliga på grund av de många och långa flygturerna som en superliga skulle innebära.

– Afrika är enormt och i bland måste vi boka flyg för en miljon kronor för att få dit alla inblandade.

Superligan står sig blekt mot europeiska Champions League, där klubbarna får dela på 20 miljarder kronor.

Motsepe berättade inte huruvida superligan kommer ersätta afrikanska Champions League eller deras Europa League-motsvarighet Confederation Cup.

Han nämnde heller inte om hur en årlig superliga ska kunna finansieras. Caf gick back med 450 miljoner kronor mellan 2020 och 2021.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons