Annons

Åberg inför proffsdebuten: "Lite overkligt"

Kommande vecka blir Ludvig Åberg historisk, som den första collegespelaren någonsin att kliva rakt in på PGA-touren.
Då är det läge för 23-åringen från Eslöv att nypa sig lite i armen.
– Jag har sett fram emot det länge, men att det verkligen händer känns lite overkligt, säger han.
Golf • Publicerad 4 juni 2023
Ludvig Åberg. Arkivbild.
Ludvig Åberg. Arkivbild.Foto: John Raoux/AP/TT

Ludvig Åberg är i Kanada för att skriva historia. På måndagen spelar han ett endagskval till US Open och på torsdag inleds Canadian Open, PGA-tourtävlingen som blir hans första som golfproffs.

Många nyfikna ögon kommer att vara riktade mot svensken, som i förra veckan lade en enastående amatörkarriär bakom sig.

Annons

– Är man duktig i en idrott blir det många ögon på en. Och framför allt i den situationen som jag är i nu, som den första någonsin som går från college till PGA-touren. Det kommer bli en del uppståndelse och mediafokus. Men jag får se det som träning, precis som jag har gjort i vår – att försöka spela bra golf samtidigt som det händer mycket runtomkring, säger Åberg.

Han har lyckats bra med det de senaste månaderna. Den blågula talangen på Texas Tech University i Lubbock har som etta på PGA-tourens universitetsrankning fortsatt att leverera toppresultat efter toppresultat och vunnit flera tunga amatörtitlar.

Kopierade Rahm

Från och med i år låg ett medlemskap på PGA-touren i potten för den som toppade rankningen i slutet av maj. Åberg höll till slut undan med bred marginal. Han avslutade också amatörkarriären rankad som världsetta, och fick nyligen ta emot Ben Hogan Award – priset som bästa collegespelare i USA – för andra året i följd.

Det sistnämnda har bara spanjoren Jon Rahm – nu världstvåa och dubbel majorvinnare – lyckats med tidigare. Och kikar man på listan över tidigare amatörvärldsettor hittar man bland annat namn som Rory McIlroy, Patrick Cantlay, Jordan Spieth och Viktor Hovland.

– Det är häftigt och kul att få nämnas i samma mening som så tunga namn. Kan jag uppnå och göra häften av grejerna som vissa av dem har gjort så är det en ganska bra karriär, säger Åberg.

Medlemskapet på PGA-touren gäller inte bara för årets redan påbörjade säsong, utan även över nästa år.

– Det gör en enorm skillnad och det känns väldigt lyxigt att vara i den här situationen. Det blir inte den där stressen och hetsen över att behöva spela kanongolf direkt. Det är okej om jag tar en liten lärotid och kommer in i det. Sedan vet jag att jag har 2024 också.

Ryder Cup-spekulationer

Samtidigt vet Ludvig Åberg vad han kan. Han har fått chansen i fem PGA-tourtävlingar under amatöråren. Bland annat på svårspelade Bay Hill i våras, då han slutade 24:e i ett startfält av absolut toppklass.

– Det ger ett lugn, att jag vet om att det funkar och att jag kan prestera på den nivån. Bay Hill, det blir egentligen inte mycket svårare än så, om man inte spelar en tuff US Open. Det var ganska bra för mig att se det och att veta vilka typer av slag som krävs.

Det har till och med spekulerats i att Ludvig Åberg skulle kunna vara ett tänkbart kaptensval i Europas Ryder Cup-lag i höst, om han gör en riktigt bra sommar på PGA-touren.

Annons

Åberg är i nuläget inte medlem på Europatouren (numera DP World Tour) och säger så här om det snacket:

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. I mina öron känns det lite tidigt kanske. Men absolut, jag förstår ju ändå resonemanget. Skulle jag ha en bra sommar så... Och det är klart att Ryder Cup, vare sig du är europé eller amerikan, är någon som varje spelare drömmer om. Det står på någonstans på min "bucket list" att få spela en Ryder Cup.

– Men nu är fokus på de första veckorna på PGA-touren. Jag får försöka spela så bra golf som möjligt och så får vi ser var det landar.

Ludvig Åberg om...

...han hellre hade varit innermittfältare i favoritlaget Liverpool än PGA-tourproffs?

– Haha, oh... Jag vet inte vad jag ska svara på den. Jag måste ändå välja PGA-tourspelare, även om det lockar sjukt mycket att vara innermittfältare i Liverpool.

...majorn han helst vinner?

– British Open. Det är all historia som finns i British Open och hela miljön. Och linksgolf tycker jag är fantastiskt roligt att spela.

... flytten från Lubbock, Texas, till Tallahassee, Florida, i höst:

– Tanken är att flytta över till Frida (Kinhult, LPGA-tourproffs) och Vincent (Norrman, PGA-tourproffs), de har varit snälla nog att erbjuda plats i deras nya hus. Jag tycker att det är viktigt att behålla den här sociala gemenskapen, jag kommer ju från en collegemiljö där det finns tio killar att hänga med. Frida och Vincent är kanonmänniskor och personer som jag gillar att umgås med.

... Linn Grant och Maja Stark, skolkamraterna från golfgymnasiet i Helsingborg:

– Det är väldigt inspirerande att se hur bra de gör det på damsidan. De vet om att de är bra och det tror jag är ganska viktigt när man kommer in på en ny arena. Att man inte glömmer att det finns en anledning till att man är där.

Fakta: Ludvig Åberg

Född: 31 oktober 1999 i Eslöv.

Bor: Lubbock, Texas.

Familj: Mamma Mia och pappa Johan, storasyster Linnea.

Amatörkarriär: Blev världsetta för första gången i september i fjol. Har lämnat och återtagit positionen tre gånger och totalt blev det 28 veckor som världsetta.

Proffskarriär: Inleds den här veckan med US Open-kval och PGA-tourtävlingen Canadian Open. Om kvalet blir lyckat väntar US Open i Los Angeles nästa vecka, annars blir nästa tävling Travelers Championship veckan därpå.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons