Annons

2,17-jätte uttagen till VM-kvalpremiären

VM-kvalet i basket inleds med en stormatch i Avicii arena, mot Finland.
Nu har den nya förbundskaptenskvartetten tagit ut truppen. Med en 217 centimeter lång kvaldebutant – Mattias Markusson.
Basket • Publicerad 2 november 2021
Sveriges basketherrar inleder VM-kvalet mot Finland i Avicii arena. Arkivbild
Sveriges basketherrar inleder VM-kvalet mot Finland i Avicii arena. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT
Mattias Markusson, 217 centimeter lång, här i en match med sitt tidigare collegelag Loyola Marymount. Arkivbild.
Mattias Markusson, 217 centimeter lång, här i en match med sitt tidigare collegelag Loyola Marymount. Arkivbild.Foto: Young Kwak/AP/TT

Finland, som är 34:a på världsrankningen och som är klar för nästa års EM, är första VM-kvalmotståndaren den 25 november. Tre dagar senare möter de svenska basketherrarna Slovenien i Koper.

"Inför VM-kvalet slår vi i underläge. Alla tre motståndare i gruppen är länder som kvalificerat sig till kommande EM", säger generalsekreterare Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

Annons

"Vi har många kompetenta spelare, vi har haft samma grupp spelare under en längre tid, vi tror på oss själva – och vi vet att det kommer krävas maxprestationer för att ta segrar."

Även Kroatien finns i Sveriges grupp.

De nya förbundskaptenerna Boris Balibrea, Ludwig Degernäs, Joakim Källman och Mikko Riipinen har tagit ut en trupp vars stomme har spelat både i EM- och VM-kval de senaste åren. De leds av Christopher Czerapowicz, Ludvig Håkanson, Tobias Borg och Alexander Lindqvist.

Längst i truppen är Mattias Markusson, 217 centimeter, som gjorde A-landslagsdebut i förkvalet i augusti och har inlett säsongen i Tjeckien övertygande, med ett snitt på 12,8 poäng och 13,7 returer per match.

"Vi har försökt hitta balans mellan de spelare som varit med ett tag, och att få med nya spelare. Vi har också valt att ha med flera spelare med storlek, och spelare som kan spela på flera positioner", säger Riipinen.

Tillbaka i herrlandslaget är Viktor Gaddefors och Jonathan Person.

Av de 17 kallade spelarna tas tolv ut till matcherna.

Fakta: Truppen

Denzel Andersson, Stal Ostrów, Simon Birgander, Joventut, Tobias Borg, Tenerife, Elliot Cadeau, Bergen Catholic HS, Christopher Czerapowicz, Murcia, Nathan Dawit, Norrköping, Viktor Gaddeefors, Dinamo Bukarest, Ludvig Håkanson, Bilbao, David Höök, Castello, Alexander Lindqvist, Södertälje, Johan Löfberg, Coruna, Matthias Markusson, Opava, Melwin Pantzar, Valladolid, Jonathan Person, Södertälje, Adam Ramstedt, GTK Gliwice, Nicholas Spire3s, Real Betis, Felix Terins, Norrköping.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons