Blåvitts 18-åriga hjälte: Svinkul

Fyra raka segrar och första allsvenska målet.
Det är klart att matchhjälten Oscar Vilhelmsson njöt efter segern mot Degerfors, 1–0.
Fotboll • Publicerad 1 november 2021
IFK Göteborg-jubel efter 1–0-målet borta mot Degerfors.
IFK Göteborg-jubel efter 1–0-målet borta mot Degerfors.Foto: Tommy Pedersen/TT

Efter IFK Göteborgs fjärde raka seger i fotbollsallsvenskan på en tungsprungen och delvis vattensjuk gräsmatta, sade tränaren Mikael Stahre att ambitionen inte varit att föra världsfotbollen framåt på Stora Valla.

Men kanske, kanske kan det ha varit första klivet mot en glänsande karriär för Oscar Vilhelmsson.

För ett mål kan ju betyda mycket. Särskilt för en 18-åring som fått stort förtroende trots en del missade lägen.

– En fantastisk känsla. Jag har väl inte känt någon jättepress men det är ändå en lättnad, säger han om segermålet i bottenmötet.

I och med den fjärde segern i följd har IFK Göteborg – nu på åttonde plats i tabellen – skaffat sig en buffert till Degerfors, som halkat ned på kvalplats, på sex poäng.

Oscar Vilhelmsson är glad för att det går åt rätt håll men siktar betydligt högre än allsvenskans mittenskikt.

– Jag hoppas att jag ska bli väldigt bra. Jag vill komma ut i någon av toppligorna, säger han.

”Har knäckt koden”

Mikael Stahre stör lovord över jättetalangen.

– Han har knäckt den allsvenska koden. Han har en dimension i sin snabbhet och fysik som inte är en oviktig faktor i fotboll. Om han jobbar kontinuerligt varje dag kommer han troligtvis att spela i en större liga. Det är klart att han har framtiden för sig, säger Göteborgstränaren.

För att i nästa andetag lägga till:

– Men vi hoppas ju att han stannar i Göteborg i många år.

Svaret från Vilhelmsson, följt av ett stort leende:

– Vi får väl se.

”Blev skärrade”

Degerfors inledde optimistiskt men IFK Göteborg gnagde sig in i matchen, inte minst via två sylvassa hörnor i mitten av första halvlek, där Vilhelmsson brände ett jätteläge efter den första.

– Frustrerande. Det ska vara mål, säger 18-åringen.

Trots de missade lägena var det som om bortalaget växte med chanserna. Samtidigt började Degerfors att se allt tveksammare ut.

– Vi blev skärrade och slutade spela, säger Degerfors tränare Andreas Holmberg.

I paus bytte Degerfors ut en back, Sebastian Ohlsson, och satte in en forward, Johan Bertilsson.

Det gav IFK Göteborg stora offensiva ytor och både Vilhelmsson och Hosam Aiesh hade goda möjligheter att mer eller mindre stänga matchen i hålrummet som Ohlsson lämnade efter sig.

Efter hand gav hemmalagets satsning ändå ett spelövertag. Det resulterade dock bara i ett par halvchanser.

– Det är inte mycket till fotboll i andra halvlek. IFK Göteborg skapar fler chanser och vinner till slut rättvist, säger Andreas Holmberg.