Annons

13 miljoner investerade - ändå flyttas matcher från Bergavik

De senaste åren har Kalmar kommun satsat över 13 miljoner kronor på fotbollsplanerna i Bergavik.
Men när det regnar är det långt ifrån säkert att det går att spela där.
Två kvalmatcher har fått flyttas då planen varit ”ospelbar”.
Kalmar • Publicerad 11 december 2019 • Uppdaterad 12 december 2019
Kalmar kommun har satsat över 13 miljoner kronor på fotbollsanläggningen på Bergaviks IP men trots det så A-planen varit ospelbar vid två kvalmöten under hösten.
Kalmar kommun har satsat över 13 miljoner kronor på fotbollsanläggningen på Bergaviks IP men trots det så A-planen varit ospelbar vid två kvalmöten under hösten.Foto: Johanna Eriksson

Kommunen har satsat stora summor på att få bukt med sanka planer på Bergaviks IP på senare år. Men det verkar gå troll i projektet.

När både A- och B-planen, båda med naturgräs, fick ny bevattning och dränering för ett par år sedan, så skadades planen av maskinerna. Säsongen 2017 fick därför avslutas och sedan inledas 2018 med hemmamatcher på Gasten och Gröndal.

Annons

Bevattningen och dräneringen hade då kostat drygt 1,4 miljoner kronor. Maskinskadorna kostade ytterligare 56 450 kronor att reparera.

Dräneringen verkar inte heller fungera klockrent. I kvalspelet till division 1 mellan IFK Berga och Grebbestads IF i oktober fick matchen spelas på B-plan. I november fick kvalmötet med Oskarshamns AIK flyttas till Gasten.

Jovan Krsmanovic har dömt Berga vid tidigare tillfällen och dömde kvalmötet mellan Berga och Grebbestad den 26 oktober. Redan förra hösten flyttade Jönköpingsdomaren en match från Bergaviks IP på grund av undermåligt skick på planen.

– När jag kom till arenan nu när Berga skulle möta Grebbestad så var egentligen båda straffområdena dåliga men det ena kunde jag ändå acceptera. Men det straffområdet närmast konstgräsplanen var alldeles för dåligt. Mellan straffpunkten och låt säga en meter in mot mål var det bara sand. Ställde man sig där så sjönk man ner lite, det var geggigt, säger Krsmanovic och fortsätter:

– Så det fanns ingen chans att jag skulle godkänna det. Matcher avgörs i straffområdet och en straff är matchens bästa målchans. Att en spelare då skulle sätta ner stödjebenet i gegga för att skjuta den där straffen, nä, då handlar det inte längre om matchens bästa målchans.

Du och ditt domarteam flyttade matchen mot Grebbestad till B-plan på naturgräs, varför inte till konstgräsplanen bredvid?

– Den uppgiften vi fick från arrangören var att konstgräsplanen inte har de godkända måtten. Vi inspekterade då B-planen och ansåg att den höll en viss standard och var okej att spela på.

Samma visa några vecka senare. När Berga skulle ta emot Oskarshamns AIK den 6 november var det Boråsdomaren Fikret Buqas tur att underkänna A-planen på Bergavik.

– Jag och mitt domarteam inspekterade straffområdet vid konstgräsplanen och det var mycket sand där. Bollen vare sig studsade eller rullade där i gyttjan så det var inget svårt beslut att ta.

Den här gången hade Berga listat Gastens konstgräsmatta, vid Guldfågeln Arena, som reservarena och det var också där som Oskarshamn vann med 2-0.

Annons

Konstgräsmattan på Bergavik var inget alternativ?

– Jag vet inte om måtten där håller eller inte men det finns ju en anledning till att Berga hade Gasten som reservplan, så är det ju, säger Fikret Buqa.

P-O Johansson, verksamhetschef för idrott, bad och friluftsliv, menar att det inte går att förvänta sig att gräsplaner ska vara spelbara i alla lägen. Inte ens de nyrenoverade.

– Det funkar inte. Italiens högsta liga har fått ställa in matcher på grund av regn. Mot regn och snö kan man inte garantera någonting, säger han.

Det fungerade inte heller att spela på gastens gräsplaner, trots att de är uppbyggda med mycket sand som gör att de tål mer vatten. I stället fick matchen gå på konstgräsplanen.

Att lägga sand under grässvålen i Bergavik har inte varit aktuellt.

– Det är en balansgång hur mycket sand man ska ha. De är också mycket dyrare att anlägga. Det vi har gjort i Bergavik är en totalrenovering av fotbollsplanerna, med nya bevattnings- och dräneringssystem. Åt skikten under gräset har inte gjorts någonting. Det skulle vara som att bygga en helt ny plan.

Fotbollsplanerna på Bergaviks IP.
Fotbollsplanerna på Bergaviks IP.Foto: Johanna Eriksson

Varför Bergaviks konstgräs inte användes, har han inget svar på. Konstgräsplanen på Bergavik har fullmått, uppger han.

Hösten 2018 var en helt ny konstgräsplan klar på Bergaviks IP - kostnad över 9,6 miljoner kronor. När den skulle tas i bruk så räckte inte elkapaciteten till för att belysa konstgräsplanen och A-planen samtidigt. Än en gång fick kommunen öppna plånboken och plocka fram 55 000 kronor att dra en ny kabel och få ett nytt markskåp på plats.

När planerna skulle få ny belysning fungerade tvåmiljonerssatningen på A- och B-plan. Men strålkastarna på konstgräsplanen fick inte grannarnas gillande. De sken så starkt på vissa av de omgivande husen att Berga strandparks samfällighet protesterade. Tanken är att lamporna ska flyttas till den nya konstgräsplanen i Läckeby där fotbollsplanen inte har så närliggande grannar.

Annons

– Det var säkert 50 grannar som hörde av sig om spilljus när armaturen på konstgräsplanen hade satts upp. Det spelade ingen roll hur vi ställde in dem. Det ska helt enkelt inte finnas några bostäder i närheten. Lamporna kommer att passa bättre i Läckeby.

Bergaviks IP i siffror

Kostnad för belysning, och arbeten, A- och B-plan: 2 068 839 kronor. A-plan kostade drygt 1,7 miljoner kronor.

Kostnad nya konstgräsplanen: Totalt kostade konstgräsplanen 9 656 256 kr. Svenska Fotbollförbundet bidrog med 300 000 kronor. Kostnaden att rätta till elfelet när konstgräsplanen anlades är inräknat liksom andra omgången lampor till konstgräsplanen.

Kostnad ny bevattning och dränering A- och B-plan, gräsplaner: 1 453 365 kronor.

Reparation maskinskador: 56 450 kronor.

Kostnad för ny kabel och markskåp för att kunna hantera belysningen av två planer samtidigt: 55 320 kronor.

Emma AreniusSkicka e-post
David WinbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons