Annons

Rihanna

Nyheter • Publicerad 27 november 2009
Foto: 
Foto: 

Omslaget till Rihannas Rated R, på vilket en svartsminkad r'n'b-sångerska håller ena handen över ögat, för tankarna till mörker – och blåmärken. Associationer till 21-åringens omtalade eskapad med våldsamma ex-pojkvännen, tillika skivaktuella sångaren, Chris Brown skapas oundvikligen, då skvallerpressens bilder är färska i minnet. Och visst vill Rihanna nu, på sitt fjärde album, förmedla ett budskap om hur kärlek bokstavligt talat kan vara på liv och död. Hon använder musiken som terapisoffa, på talande singeln Russian roulette och lugna Cold case love.

De upplevelser och den grogrund ur vilken skivan har vuxit bör dock inte påverka kritiken av resultatet. Rihannas budskap når fram utan att fängsla och hennes unga röst, som väl använd kan skapa en känsla av något otämjt, är enerverande. Rated R når inte upp till de höjder som hyllade Good girl gone bad gjorde. Rihannas image har förändrats; det vilda i såväl röst som utstrålning finns kvar men ställs i skuggan, och de flesta av låtarna på albumet håller sig inom ramarna för välslipad r'n'b. Det blir således medelmåttigt, med få undantag. På Rude boy sveper karibiska toner och det faktum att Rihanna inledde sin musikaliska karriär på Barbados med dancehall förbi. Det är uppfriskande, för att komma från terapisoffan.

Matilda Källén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons