Annons

Sunt bondfunuft bra när beslut ska fattas

Johan Persson har välförtjänt under senare år framhållit de Gröna Näringarnas betydelse för regionen och inte minst Kalmar där samtliga områden, slakt, mejeri, fodertillverkning, rådgivningsemin, LRF med flera, finns representerade.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013

Inom jord och skog med tillhörande industrier och binäringar arbetar idag tusentals människor i Sydöstra Sverige.

Kalmar hamn är idag Smålands största hamn bortsett från Mönsterås och mycket viktig för in- och utförsel av skogs- jordbruks- och petroleumprodukter.

Annons

I framtiden kommer med all sannolikhet lastbilstransporter att begränsas av miljöskäl och då hamnar inte minst kustsjöfarten troligen i ett helt annat positivt läge, med utökad verksamhet i bland annat Kalmar hamn.

Det finns idag en stark oro inom de Gröna Näringarna över Linnés planerade placering i hamnen. Detta har bland annat visat sig genom att lantbrukare på Öland motionerat till Kalmar Lantmäns stämma, som enhälligt röstades igenom att protestera mot universitetets placering i Kalmar Hamn. 2 000 lantbrukare står bakom detta beslut.

Vi läser samtidigt i tidningen att projektet förbifart Rinkabyholm (E22) blir 100 miljoner kronor dyrare än beräknat. Detta trots att alternativet att lägga den nya vägen mer västerut förkastats. I det förslag som Trafikverket och Kalmar Kommun går fram med används den absolut bästa åkermarken till en ny väg.

Detta känns helt fel när antalet människor på jordklotet blir allt fler och många svälter. Vi har just hört i nyheterna att endast fyra av tio matportioner kött är producerade i Sverige. Inte undra på att det blivit den utvecklingen då beslut fattas utan sunt (bonn)förnuft.

J Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons