Annons

Höj bemanningen i äldrevården!

Replik på insändaren Vi har aldrig varit så dåligt bemannade den 25 januari.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2012
"Högre bemanning gjorde att undersköterskor och vårdbiträden kunde ägna sig åt de boende, inte en mängd runt omkring."Foto: Scanpix

Jag bor i Färjestaden är man och har arbetat inom äldrevården (demens) i cirka tio-tolv år. Jag kommer från ett annat arbetsområde. Insändaren om bemanningen på demensboendet Trädgården stämmer till punkt och pricka. Jag är som man ganska ensam, ett typiskt kvinnligt arbete? Det behövs en blandning av män och kvinnor. Löner och dåliga arbetstider motverkar detta. Alla dessa kvinnor drar ett stort lass, ställer upp för varandra, kanske på grund av detta minskar möjligheten till löneförhöjning och dylikt.

Arbetsledningen vet att tjejerna fixar det, men bryr sig inte om hur de mår egentligen. Skulle det till äventyrs någon gång vara någon kurs, handlar det ofta om besparingar, ökad flexibilitet och sådana saker. Dokumentation och Socialstyrelsen är de stora käpphästarna för enhetscheferna. När jag började i vården för mer än tio år sedan fanns det ingen dokumentation. Hör och häpna, vården fungerade bättre då. Hur kan det vara så?

Annons

Enkelt: Högre bemanning gjorde att undersköterskor och vårdbiträden kunde ägna sig åt de boende, inte en mängd runt omkring. På den tiden låg det mesta av detta på chefernas på de enskilda boendena. Detta är en sanning som alla som håller med detta vet om, men ingen kan eller vill göra något åt. De som drabbas är de pensionärer som betalat skatt hela livet och byggt upp samhället. De är värda något bättre.

Det är klart, de som arbetar inom vården producerar inget, utom kiss och bajs från de boende.

Berättigad kverulant

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons