Annons

Fler borde donera sina organ

Anledningen till att jag bryr mig om donation är på grund av att jag har en mamma som inte kan leva med en njure för att hon har cancer i en stor del av nedre magen.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2013
Fler njursjuka skulle kunna räddas om det fanns tillräckligt med donatorer, framhåller signaturen "LB".
Fler njursjuka skulle kunna räddas om det fanns tillräckligt med donatorer, framhåller signaturen "LB".Foto: Scanpix

Jag har aldrig tänkt på frågan om donation innan min mamma blev svårt njursjuk. Jag har förstått hur viktigt det är att det finns fler som fyller i donationskorten om att donera sina organ.

När man har fyllt i kortet så handlar det om att man donerar organ när man själv har gått bort. Om fler fyllde i korten så skulle fler sjuka få hjälp.

Annons

Det är många personer som i dagens läge står i kö till en transplantation. Det är ungefär ett 30-tal personer som dör årligen av njursjukdomar. Om fler hade donerat så hade kanske fler av dem kunnat räddas. Det känns också bra att göra något för andra. Fyll i donationskortet och gör en god gärning!

Många människor är rädda för komplikationer som kan uppstå om man donerar en njure. Det här är inget att oroa sig för när man fyller i donationskortet för då ger man tillstånd till sjukvården att använda organ efter att man har gått bort.

De personer som kan tänka sig att donera sin ena njure gör något bra för sig själv. Det känns faktiskt bra att göra något gott för någon annan. Dessutom vore det själviskt att räkna med att kunna få ett donerat organ om man själv inte har tänkt och donera. Vill man ha måste man ge.

Avslutningsvis vill jag berätta att jag själv har fyllt i donationskortet för att jag vet hur viktigt det är. Jag vill uppmana fler att fylla i korten och bli donatorer.

LB

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons