Annons

Det är för tidigt att dödförklara SD

Nu jublar de etablerade partierna, när SD ertappats med byxorna nere.
Nyheter • Publicerad 1 december 2012
?Nu jublar de etablerade partierna, när SD ertappats med byxorna nere?, skriver Runo Hageberg.Foto: Scanpix 
?Nu jublar de etablerade partierna, när SD ertappats med byxorna nere?, skriver Runo Hageberg.Foto: Scanpix Foto: 

Det som hände på Kungsgatan i Stockholm för drygt två år sedan, när SD-politiker i fyllan uttalade sig främlingsfientligt och beväpnade sig med stålrör, hoppas övriga partier ska leda till SD:s minskade inflytande och på sikt försvinnande. Man jämför med Ny Demokrati, som försvann efter en valperiod 1991 till 1994. Tyvärr tror jag att det är alldeles för tidigt att dödförklara SD.

Det hjälper inte att isolera SD och vägra delta i tv­debatt eller vägra dela sminkningsloge med SD-politiker. Varför det? Jo, jag tror att de politiska motståndarna till SD inte förstår hur majoriteten av SD:s väljare tänker.

Annons

Bland dem finns säkert en liten kärna av rasister och främlingsfientliga personer, men majoriteten är vanliga svenskar som är besvikna på våra etablerade politiker och visar sitt missnöje genom att rösta på SD.

Jag umgås med pensio­närer varje dag och majoriteten av dem jag möter är besvikna på våra förtroendevalda. Speciellt är det penningbegäret hos vissa politiker som irriterar pensionärer med en månadspension på 8 000 till 15 000 kronor i månaden.

Det sticker i ögonen att Håkan Juholt (S) har 144 000 kronor och Sten Tolgfors (M) 115 000 kronor i månaden utan att ha något definierat jobb. De sitter båda i riksdagen, men deltar inte i något utskottsarbete. Dessutom har de inte närvaroplikt utan kan komma och gå som de vill. Nu kommer två SD-politiker att utnyttja systemet på samma sätt som Juholt och Tolgfors.

Varför är vissa politiker så gnidna? Mona Sahlin använde sitt bankkort för privata utgifter. Gudrun Schyman lyfte ersättning från två håll för samma kostnader och drog dessutom av dem i deklarationen. Håkan Juholt lät skattebetalarna stå för sambons hyra och han var inte ensam bland övriga politiker att hantera hyran för familjen på detta sätt.

Våra förtroendevalda, som har en politikerlön på minst fem gånger vad en genomsnittlig löntagare har, tillhör ju inte samma samhälle som medelsvensson. Detta är allvarligt ur jämlikhetsperspektiv. Om skillnaden blir för stor växer politikerföraktet. Nu är det dags att införa ett tak på våra förtroendevaldas arvoden och löner.

Runo Hageberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons