Annons

Vem gynnas mest

Nyheter • Publicerad 12 februari 2010

Skatter

Informationen om jobbskatteavdraget har varit för dålig, tycker regeringen. Det tycker jag också och därför har jag några frågor.

Annons

Det så kallade jobbskatteavdraget började 2006 och fram till 2010 har det för en person som tjänar 18 000 kronor i månaden stigit till 1 275 kronor. Det är plussidan, men det finns även en minussida. På minussidan har vi bland annat en dyrare a-kassa, försämrade ersättningar från a-kassan, en sämre sjukersättning och dyrare trafikförsäkring. Tar man bruttoavdraget och minskar det med kostnaderna får man en nettosiffra och den siffran är den intressanta. Alltså hur mycket får egentligen arbetaren behålla?

Den som tjänar 36 000 kronor i månaden, alltså dubbelt så mycket, har fått 527kronor mer i månaden i jobbskatteavdrag och även fått en skattereduktion på den statliga skatten med 1 108 kronor per månad. Det betyder att den som tjänar 216 000kronor under 2010 får 17 808 kronor mindre i skattereduktion än den som tjänar 432 000 kronor. På vilket sätt gynnar det lågavlönade inom exempelvis vården och handeln eller deltidsarbetare?

Kaj Göransson

(S)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons