Annons

Varför denna hetsjakt på friskolor?

Nyheter • Publicerad 17 februari 2010

Torsdagen 11/2 publicerade Barometern en artikel med rubriken Nior ratar friskolor i årets gymnasieval på upplagans framsida. I den efterföljande artikeln, till synes opartisk och granskande, konstateras att friskolor just nu tappar elever.

I nämnda artikel lutar journalisten Anders Blank sig bland annat mot ansökningssiffror som för friskolorna ännu inte är offentliga, siffror som inte på något sätt kan anses ge en rättvis bild av verkligheten då skolorna ännu inte fått ta del av siffror för andrahandsvalen eller av valen från kranskommunerna. Om siffrorna som redovisas däremot stämmer kan det konstateras att bland annat Jenny Nyström, en kommunal gymnasieskola, tappar en mycket stor andel nya ansökningar jämfört med föregående år.

Annons

I artikeln uttalar sig även förbundsordförande Anders Andersson (C) om situationen med orden: ”På sikt tror jag inte att det finns plats för det antal friskolor vi har idag.”

I tider med minskande elevkullar så är det, enligt min åsikt, rimligt att alla skolor drabbas på ett eller annat sätt. Anders Andersson är emellertid väldigt tydlig med att det är friskolor som kommer att få lägga ner i framtiden, inte de kommunala skolorna. Jag ställer mig, av förklarliga skäl, mycket frågande till hur Andersson, som förväntas vara opartisk, kan uttala sig på detta sätt. Jag vill påstå att han inte får uttala sig på detta sätt, inte i hans position.

Samtidigt ifrågasätter jag hur Barometern kan skriva en så missvisande rubrik, innehållande det värdeladdade ordet ratar, på en förstasida. Artiklar av detta slag innebär givetvis ett hårt slag för friskolorna som här dras över en och samma kam.

De kommunala skolorna premieras ofta med artiklar som berättar om deras goda skolanda samt alla de roliga aktiviteter som dessa arrangerar. När friskolorna får stå i centrum så ser man istället, förvisso inte alltid men dock alltför ofta, en helt annan ton och innehåll trots att också våra elever är mycket nöjda med sin utbildning.

Som hårt arbetande lärare, i detta fall lärare på en friskola, börjar jag tröttna på att ofta arbeta i motvind. Vad är det med friskolor som sticker så i ögonen på politiker och journalister att de glömmer den opartiska delen av sitt uppdrag?

Alla lärare, oavsett om de arbetar kommunalt eller på friskola, är människor med ett enda uppdrag, att arbeta för elevernas bästa och se till att de lyckas. Alla elever, oavsett om de har något handikapp eller har inlärningssvårigheter, är välkomna till såväl friskola som kommunal skola. Alla inblandande parter kämpar för att eleverna skall erbjudas en så god skolgång och framtid som möjligt och både friskolor och kommunala skolor i länet gör detta väldigt bra. Är det inte detta faktum som är viktigast?

Börja fokusera på elevernas bästa istället, friskola eller kommunal spelar ingen roll så länge alla gör ett bra jobb! När ska hetsjakten upphöra?

Martin Lönngren

Svar: Vår artikel grundar sig på tillgänglig statistik från gymnasieförbundet. Vi har använt förbundets uppgifter om det totala antalet förstahandssökande till friskolor och kommunala skolor. Friskolorna har inte velat ge oss sina egna siffror.

En sökning i vårt arkiv ett och ett halvt år tillbaka ger inte något belägg för att vi skulle ha favoriserat gymnasieförbundets skolor på bekostnad av friskolorna. Till exempel rapporterade vi nyligen att gymnasieförbundet har anmälts för att ge för lite pengar till friskolorna för deras administrativa kostnader. Vi har skrivit om hur flera kommunala skolor har tagit betalt för skolresor. Denna vecka hade vi en artikel om problemen på Ingelstorpsgymnasiet.

Annons

Gunilla Sax

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons