Annons

Sverige är mer än bara Stockholm

Nyheter • Publicerad 6 november 2009
Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson

De två regeringsalternativen som folket i Kalmar län har att ta ställning till framstår nu allt tydligare. Samtidigt visar det sig hur långt både från verkligheten som varandra de rödgröna befinner sig. Miljöpartiet för en nämligen politik ämnad för dem som har spårvagn eller tunnelbanan runt hörnet. Bilar och lastbilar ska bort samtidigt som både den småländska och den öländska livsmedelsproduktionen ska extrabeskattas. Men verkligheten talar ett annat språk. Här i Kalmar län är vi många som är helt beroende av bilen.

Skattechocken som Miljöpartiet vill införa genom koldioxidskatten innebär att både de småländska och öländska jordbruken kan lägga igen, och drömmen om levande landsbygd skrotas. MP vill dessutom återinföra kväveskatten, vilket inte bara skulle vara effektlöst utan även gynna import av livsmedel framför lokalproduktion. Med denna hållning är det lätt att tro att Miljöpartiet föredrar att vi importerar all mat.

Annons

Vidare vill Miljöpartiet avskaffa kärnkraften omedelbart, vilket inte bara skulle vara ett dråpslag för Oskarshamns fortlevnad utan att vi tvingas bli beroende av importerad, smutsig och dyr el från utlandet. Numera förordas kärnkraften som det bästa alternativet till och med av den kände miljökämpen Mark Lynas, som anser att det är fullständigt vansinne att skrota kärnkraften i och med att det skulle påskynda förbrukningen av de bränslen som negativt påverkar växthuseffekten. Just detta har hänt i Tyskland, där det tyska Miljöpartiet drev igenom kärnkraftsavveckling. För att kompensera det stigande energibehovet byggs istället kolkraftverk. Det tyska Miljöpartiet har i och med detta högst oansvarigt bidragit till ökade koldioxidutsläpp. Här i Kalmar län med vår dyrbara känsliga natur och miljö har vi helt enkelt inte råd med ideologiska experiment à la Miljöpartiet.

Allians för Sverige för en klimatpolitik som tillhör världens mest ambitiösa samtidigt som den är realistisk. Vi förstår behovet av omställning till alternativa bränslen, men vi anser att det måste ske i den takt jordbruk, transporter och resten av Sverige hinner med. Likaså inser vi vikten av att ha en säker och hållbar elproduktion. Jag vill verka för att hela Sverige ska leva, inte bara Stockholms innerstad. Den rödgröna röran kommer att paralysera vår småländska och öländska landsbygd.

Jan R Andersson (M) Riksdagsledamot, Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons