Annons

PRO kämpar även för förtidspensionärerna

Nyheter • Publicerad 25 november 2009

Närmare var tionde 40-49-åring har någon form av sjukersättning, eller förtidspension som det hette tidigare. Det framkommer i en rapport som Försäkringskassan publicerade den 18/11.

Ett av PRO:s krav är lika skatter vid lika inkomster. En ålderspensionär som skattar i 33:ans tabell betalar 8748 kronor mer om året i skatt, än löntagaren, vid en inkomst på 13000 kronor per månad. En förtidspensionär betalar 9600 kronor mer om året i skatt vid samma inkomst. Skatten sänks ytterligare nästa år för ålderspensionärer och det är bra. Men fortfarande kommer skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare vara så stor som 600 kronor per månad vid ovanstående inkomst. Förtidspensionärer och arbetslösa får ingen skattesänkning alls nästa år varför PRO:s krav om lika skatter vid lika inkomster kvarstår.

Annons

Ett annat krav som PRO ställt under många år är att förtidspensionärer ska likställas med ålderspensionärer när det gäller bostadstillägg för pensionärer (BTP). Äntligen har regeringen lyssnat och höjer både ersättningsgraden från 91 till 93 procent och hyrestaket från 4500 till 5000 kronor för förtidspensionärer nästa år. Detta är en stor framgång för PRO och vinnarna är just förtidspensionärer som vid en hyra över 5000 kronor får se sitt bostadstillägg höjt med 555 kronor per månad.

Bengt Kronblad ordförande Bo Ström ombudsman, PRO Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons