Annons

Kaos i djurskyddet

Nyheter • Publicerad 8 februari 2010

Den som har intresse inom en verksamhet skall inte sitta där denna styrs politiskt. Då kan det inträffa som nu hänt inom djurskyddet. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) är tydligt påverkad av den irritation som finns bland en del djurbönder, över att akademiskt utbildade inspektörer kommer ut och inspekterar deras domäner. Därför har Eskil Erlandsson försämrat möjligheterna att göra djurinspektioner på gårdarna. Han har fört över ansvaret från kommunerna till länsstyrelsen och samtidigt minskat resurserna så att personalen reducerats till en tredjedel mot tidigare. Dessutom nedprioriterat anmälningarna mot dålig djurhållning och för att i stället koncentrera arbetet på rutinkontroller, tvärvillkor samt tillsyn av foder och livsmedel. Problemet är att inget av detta hanns med under 2009!.

Nybro kommun gjorde i snitt 90 kontroller mellan 2004 till 2008. Man hade under denna period i snitt sex föreläggande och fyra omhändertagande. När länsstyrelsen tog över ansvaret 2009 gjorde de 30 inspektioner vilka ledde till tre föreläggande och två omhändertagande.

Annons

Länsstyrelsens inspektörer är överhopade av arbete. Under 2009 avslutade man 485 ärenden, men hade 265 ärenden kvar att börja 2010 med och man räknar med att få en påfyllning av cirka 50 ärenden per månad. Till detta kommer att länsstyrelsens inspektörer inte har den lokalkännedom som fanns på kommunerna. Något som också försvårar arbetet.

Situationen är alltså kaotisk och de som får lida är våra djur. Astrid Lindgren väckte en gång en debatt om burhönsen som fick lagstiftarna att ändra lagarna. Men det var en mild västanfläkt jämfört med den situation som nu uppstår.

Så fuskade Eskil Erlandsson (C) bort det goda anseende som Sverige hade när det gäller djurhållning. Något som också kan försvåra vår export. Nu kommer protester från flera håll och något måste göras för att våra djur skall få ett bättre liv och djurinspektörerna en acceptabel arbetssituation.

Mats Larsson

(S) ordförande i Nybro samhällsbyggnadsnämnd

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons