Annons

Barn ska inte tvingas äta vegetariskt

Nyheter • Publicerad 2 februari 2010

Den 23 januari 2010 lämnade Vänsterpartiet i Nybro, genom Mariann Karlsson, Anders Svensson och Bo Johansson in en motion till Nybro kommunfullmäktige om att minska köttkonsumtionen i kommunens verksamheter. De skriver bland annat i motionen: En förändrad köttkonsumtion, genom att ett par dagar i veckan servera vegetarisk mat på förskolor, i skolor och inom omsorgen, skulle vara både ekonomiskt och miljömässigt positivt. Enligt motionen vill alltså Vänsterpartiet att det enbart ska serveras vegetariskt mat ett par dagar i veckan i kommunens verksamheter.

Sverige är ett modernt land när det gäller förändringar med att förbättra miljön. Sverige ska självklart också vara ett föregångsland, och visa vilken väg vi ska gå för en bättre miljö i Europa och runt om i världen. För detta behövs inte bara åtgärder, utan också rätt åtgärder. Att tvinga kommuninvånarna att äta vegetarisk mat är inte bara ett bevis på vänsterns politiska klåfingrighet utan även en inskränkning på individens frihet att själv kunna välja vad man ska äta.

Annons

Maten i skolan spelar en viktig roll för koncentration och kunskapsutveckling hos eleverna.

Elever som äter för lite blir trötta framåt eftermiddagen och får svårt att koncentrera sig på lektionerna. Ungdomarna runt om i kommunen äter redan nu för lite, trots att det både finns vegetarisk kost samt kost innehållande kött. Hur blir det då när ett av alternativen väljs bort och eleverna tvingas äta vegetarisk mat ett par gånger i veckan? Ni tror väl inte ungdomarna kommer att äta mer genom att ta bort köttet från matsedeln?

Vi har redan hört mycket starka röster mot enbart vegetarisk mat runt om i skolorna i Nybro, och vi förstår dem. De vill givetvis ha en chans att själva kunna välja om de ska äta vegetarisk mat eller inte, utan att någon vänsterpolitiker bestämmer det åt dem. Så låt ungdomarna behålla möjligheten att själva välja vilken mat de ska äta. För det är genom frihet att själv bestämma över sitt eget liv och sina beslut vi bygger ett modernt och rättvist samhälle.

Styrelsen

Nybro MUF

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons