Annons

Bärga miljöfarligt gods ur Östersjön!

Nyheter • Publicerad 17 februari 2010

De containrar som föll av eller dumpades från fartyget Linda när det passerade Öland måste bärgas. Här finns inget alternativ. Det är tyvärr illavarslande att höra de bristfälliga argument som nu uppges för att slippa bärga lasten. Vi förstår att det inte är någon enkel uppgift att lösa men vi kan inte acceptera en fortsatt kränkning av vårt innanhav.

Marinen kan hjälpa till med utrustning och att bistå vid bärgningen vilket dessutom kan vara en nyttig övning. Det fartyg som tappade lasten bär givetvis ansvaret och är därmed betalningsansvariga. Förmodligen har lasten ett ringa värde men man måste som transportör ta sitt ansvar.

Annons

Vad vi kan lära oss av detta är, att miljöfarligt gods inte ska transporteras som däckslast. Kraven på hur miljöfarligt avfall hanteras och transporteras måste uppenbarligen ses över. Riskerna är för stora med att ha sådan last på öppet däck.

Östersjön med sin unika fauna och flora har en långsam förnyelseprocess av sitt vatten och är därmed känsligt för förändringar i naturen orsakade av utsläpp.

Vi kristdemokrater på Öland vill värna vårt Östersjön på bästa tänkbara sätt!

Mikael Almqvist

Löttorp

Sven-Åke Svensson

Mörbylånga

KD på Öland

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons