Annons

Från "random training" till Hypertrofi

Nyheter • Publicerad 31 december 2012

Då är snart 2012 slut och alla gör sig redo för 2013. Mitt mål har hittills varit att få utmanarna att förstå vikten av att periodisera sin träning. Alltså att inte bara gå till gymmet och köra något man kom på för stunden, eller gå på pass bara för att man brukar göra det. Och jag har aldrig heller fått frågan "hur mycket springer ni?" så ofta som nu. Mitt svar är att vi springer så lite som möjligt. Just nu bygger vi motorer. Det vill säga för att kunna springa 21 kilometerm så bör man ha en motor som kan ta en runt den sträckan, utan att man går sönder. Dessutom vill jag att motorn ska kunna gå hyfsat snabbt. Vilket innebär att jag kommer pressa motorn lite hårdare än om jag hade promenerat 21 kilometer.

Vi har fokuserat på HYPERTROFI , vilket innebär att "vi bygger motorer" eller att man skapar större och starkare muskler. Resultaten för deltagarna har varit lite varierande men samtliga har blivit starkare och förhoppningsvis lagt på sig något kilo muskler.

Annons

Under 2013 så kommer vi gå över på att "trimma motorerna" för det specifika de ska genomföra. Alltså låta musklerna anpassa sig för att springa långt och länge. (det kan vara tungt att springa med en stor muskel under en längre period. Har ni sett en bodybuilder springa långt? Eller har ni sett en bodybuilder springa över huvud taget?

Och så går vi mer och mer in på att förbättra utmanarnas uthållighet för just Göteborgsvarvet. Det är skillnad på uthållighet och uthållighet. En brottare måste ha en annan typ av uthållighet än en hockeyspelare, och vi ska ju bli löpare och behöver då specifik löparuthållighet. Efter Göteborgsvarvet så kanske Johnny vill bli sprinter och Ingela vill bli medeldistanslöpare. Anders fokusera på triathlon och Elin kanske ska köra CrossFit-SM. Cristoffer kanske vill spela golf. Vad de än vill göra efteråt så kommer de veta hur de planerar och periodiserar sin träning inför sina egna mål.

För tränar man "RANDOM" så får man även "random-resultat"

GOTT NYTT ÅR.

Vi SES PÅ GYMMET!

/ José Puntigliano

Johnny Larsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons